Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Elárulta Lavrov, mi a baj a svájci békekonferenciával

2024. június 11. 22:10

Szakítani kell az egyoldalú kezdeményezésekkel az ukrajnai rendezés ügyében – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

2024. június 11. 22:10

Nyitókép: YURI KOCHETKOV / AFP

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a BRICS-országok Nyizsnyij Novgorodban tartott külügyminiszteri tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy véget kell vetni az egyoldalú kezdeményezéseknek az ukrajnai rendezés ügyében – írta meg az MTI.

Lavrov szerint a konfliktus rendezése nem mozdítható elő olyan zártkörű találkozókkal, mint amilyet a hétvégén Svájcban tartanak,

ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „teljesen üres és értéktelen békeformulája” lesz az egyetlen vitaalap. Lavrov hangsúlyozta, hogy a tárgyalások megkezdéséhez vissza kell téríteni az ukrán rezsimet a jogi keretek közé.

Ezt is ajánljuk a témában

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Moszkva Zelenszkij elnöki mandátumát lejártnak tekinti, és rámutatott, hogy az ukrán vezető tiltotta meg az Oroszországgal való tárgyalásokat. Megemlítette, hogy volt néhány nem nyilvános kapcsolatfelvétel a Nyugattal a rendezés ügyében, de ezek során a partnerek figyelmen kívül hagyták „a náci, oroszgyűlölő hatást”, amelyet a rezsim kelt. 

Lavrov szerint a Nyugat bátorítja az ukrán állam ilyen jellegének megőrzését, hogy a kijevi rezsimet felhasználhassa az Oroszország elleni háborúban.

Lavrov párhuzamot vont a jelenlegi helyzet és Adolf Hitler vagy Napóleon Európát egyesítő törekvései között, amelyek célja szerinte az orosz nép és állam legyőzése volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Hivatkozott John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivőjének nyilatkozatára, amelyben Kirby kijelentette, hogy Washington mindent megtesz Ukrajna védelme érdekében, de nem törekszik a harmadik világháború kirobbantására, mivel annak szörnyű következményei lennének Európára nézve. 

Lavrov szerint ez azt mutatja, hogy az USA úgy véli, egy nukleáris háború esetén Európa szenvedné el a következményeket, míg Amerika nyerésben maradna.

Lavrov bírálta, hogy miközben a Nyugat dollár- és euró-százmilliárdokat juttat a kijevi rezsimnek a háború folytatására, a fenntartható fejlődésre alig jut pénz. Beszámolt arról is, hogy a BRICS-országokhoz csatlakozni kívánó országok száma folyamatosan növekszik, és már közel három tucat van. Közölte, hogy Oroszország ajánlásokat fog kidolgozni a BRICS következő csúcstalálkozójára.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a BRICS-országok külügyminiszterei bírálják az USA és szövetségesei önző kereskedelmi protekcionizmus politikáját, és sokan szorgalmazzák a globális kormányzás rendszereinek reformját a globális Dél szerepének erősítése érdekében. Lavrov szerint a Nyugat nem törekszik hídépítésre Oroszországgal és Kínával, hanem inkább falakat épít.

Az orosz-iráni megállapodásról szólva Lavrov elmondta, hogy a szövegről már megállapodtak, de Teheránnak még eljárásokat kell elvégeznie, mielőtt az elnökök aláírhatják. 

A Gázai övezetben zajló események kapcsán kijelentette, hogy Oroszország az izraeli hadművelet azonnali leállítását és a kétállami megoldást támogatja.

Lavrov elítélte az izraeli módszert, amelyet a nuszeirati túszok kiszabadítása során alkalmaztak, és kijelentette, hogy elfogadhatatlan ártatlan emberek feláldozása.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­k­­e­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­x­­i­­­ ­p­u­­n­­c­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Namond
2024. június 12. 04:55
Mi a baj a svájci békekonferenciával? Az, hogy nem békekonferencia, hanem az atlantista-amcsi ruszofóbia terjesztés és az oroszellenes ANTANT szervezés eszköze. Ebben az esetben a békekonferencia szó használata maga a fakenew.
2024. június 12. 00:20 Szerkesztve
Le kellene állni az örökös ellenállással. A konferencia nem tévedés. Erre szükség van! Amikor 90 ország diplomatái mondják majd az ukránoknak hogy legalább 2014-óta vakvágányon vannak, akkor valami lényeges változás remélhető. Természetesen nem kellene "békekonferenciának" nevezni. Inkább ukrán átnevelő konferenciának kellene, csak az nem lenne PC és akkor az ukik nem vennének részt. Ugyanis amíg az ukránok hozzáállása a szomszédaikhoz, kisebbségeikhez, politikához, demokráciához, diplomáciához, stb. nem változik jelentősen, addig semmiféle béketárgyalás nem képzelhető el. Ha esetleg valaki erővel tűzszűnetet ki is tud csikarni, a harc újra fel fog lángolni. A diplomaták feladata hogy rendet tegyenek a fejekben! Most már jó kicsit késő, de jobb későn mint soha! Hajrá!
letsgobrandon-2
2024. június 11. 23:49
Be kéne lépni a BRICS-be.... mekkora visítás lenne :DDD ..pedig jogilag nem tíltja semmi..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!