Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

CNN: Prigozsin végül a síron túlról csak elérte, amit akart

2024. június 03. 17:53

Az orosz védelmi minisztérium teljes purgálása volt az egyik követelése a Wagner-vezérnek.

2024. június 03. 17:53
null

Nyitókép: Vladimir Alexandrov/Anadolu Agency via Getty Images

 

Egy régóta hivatalban lévő védelmi miniszter eltávolítása a posztjáról nem szokatlan. Öt vezető beosztású munkatársának letartóztatása azonban egyértelműen több, mint vérfrissítés, különösen Vlagyimir Putyin Oroszországában – írja a CNN.

Szergej Sojgu védelmi miniszter két héttel ezelőtti váratlan leváltása után letartóztatások hulláma söpört végig az orosz védelmi minisztérium felső vezetésén. 

A CNN-nek nyilatkozó elemzők a védelmi minisztériumot az ország egyik legkorruptabb intézményének nevezték. Az orosz állami média szemkápráztató összegeket érő katonai szerződéseket hozott nyilvánosságra, és megszégyenítette a minisztérium vezető tisztviselőit pazarló életmódjukat bírálva.

Ezt is ajánljuk a témában

A CNN azt írja, az átrendeződés felett ott lebeg Jevgenyij Prigozsin szelleme.

A Wagner zsoldoscsoport vezetője halála előtt káromkodásokkal teli tirádákban fejezte ki gyűlöletét Sojgu és Oroszország első számú tábornoka, Valerij Geraszimov iránt, korrupcióval és inkompetenciával vádolva őket és a minisztériumot.

Majd Prigozsin lázadást indított Moszkva ellen, amellyel Sojgu és Geraszimov megbuktatását akarta elérni. Ehelyett kínos helyzetbe hozta az elnököt, és megkérdőjelezte a tekintélyét. Putyin válaszul Prigozsint árulónak nevezte, és megfosztotta vagyonától, mindezt azelőtt, hogy a Wagner-vezér gyanús repülőgép-szerencsétlenségben meghalt.

A CNN úgy fogalmaz, 

azóta Putyin távol tartotta a nyilvánosságtól a minisztériumi fegyverbeszerzéssel kapcsolatos problémákat. Az elnök valószínűleg megvárta, hogy az orosz nép márciusban újraválassza, mielőtt a nekiment volna a védelmi minisztériumnak. 

A változásokra nem sokkal a május 9-i győzelem napi ünnepségek után került sor, amelyeken Putyin és Sojgu egymás mellett, látszólag barátságos hangulatban vettek része. Annak ellenére, hogy eltávolították a védelmi miniszteri posztról, Sojgu továbbra is Putyin közelében marad, hiszen áthelyezték a biztonsági tanács titkárának székébe.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. június 04. 00:31
Prigozsin onnan tudta, hogy a hadsereg korrupt, hogy ő kötötte velük az élelmezési szerződéseket, amelyeken meggazdagodott. Mondhatni belső információja volt a hadsereg korrupciójáról.
2024. június 03. 23:29 Szerkesztve
"letsgobrandon-2 jún03. 17:56 prigó soha nem ezt akarta.." Pedig de, ezt akarta — az internet nem felejt: • koroshircentrum.hu/2023/06/24/prigozsin-bejelentette-hogy-vegigviszi-az-orosz-katonai-vezetes-megdonteset/ • origo.hu/nagyvilag/2023/06/oroszorszag-nogradi-gyorgy-interju-wagner-puccs
connorj
2024. június 03. 22:53
Letílttottátok a linkek elhelyezését a kommentekben. Sértítek a szólás-szabadságomat. NEM MEGYEK EL SZAVAZNI.
Bell & Sebastian
2024. június 03. 22:12 Szerkesztve
A CNN összekötötte a bárki számára látható pontokat, amivel létrehozott egy alternatív valóságot - elmeroggyant hülye amerikaiaknak. Szeretnék arra emlékeztetni mindenkit, mindahányszor a magyar honvédelem stratégiát váltott, számolatlanul hullottak a fejek a hadsereg vezetésében, legutóbb éppen Orbán rendezett vérengzést annak érdekében, hogy NATO-kompatibilisnek tűnjünk. Legalábbis ez volt az altató duma, a valódi ok csak sejthető, de írásba senki nem fogja adni. A hadsereg arra való, hogy segítse a politikai célok elérését. A millió dolláros kérdés az, ki mondja meg a főcsapás irányát, és pontosan mi is az? Az önfeledten putyinozók számba sem veszik azt a lehetőséget, mi van akkor, ha nem ő, és az eredeti cél végig rejtve marad. Persze a megállapítás tetszés szerint konvertálható bármelyik országra. Akár a miénkre is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!