Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Claudia Sheinbaum nyerte meg a mexikói elnökválasztást, így ő lesz az ország első női államfője

2024. június 03. 13:00

A kormánypárt jelöltje a valaha volt legmagasabb szavazataránnyal nyert.

2024. június 03. 13:00

Nyitókép: Eyepix/ NurPhoto via AFP

Mexikóban a kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum nyerte meg az elnökválasztást, így ő lesz az észak-amerikai ország első női államfője – jelentette be vasárnap este az országos választási bizottság (INE) gyors mintavételes számlálás alapján.

A 61 éves, fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt. A leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít. A klímakutató politikus a szavazatok 58,3-60,7 százalékát szerezte meg a mexikói választási hatóság gyors mintavételes számlálása szerint.

Ez lehet a legmagasabb győztes szavazatarány a mexikói demokrácia történetében.

Az ellenzék jelöltje, Xóchitl Gálvez a szavazatok 26,6-28,6 százalékát kaphatta meg az előzetes eredmények szerint, az üzletasszony-politikus vetélytársát felhívva elismerte vereségét.

Az államfőválasztással egy időben megtartott parlamenti választásokon a kormányzó koalíció, a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena), a Munkáspárt és a Zöldek Pártjának szövetsége a kongresszus mindkét házában olyan nagy többséghez jutott, ami lehetővé teszi a koalíció számára, hogy ellenzéki támogatás nélkül fogadjon el alkotmányos reformokat.

A reprezentatív minta alapján elvégzett gyors előrejelzés szerint a koalíció 346-380 alsóházi mandátumot szerez meg az összesen 500 képviselői helyből. A becslés hibahatára 1,5 százalék.

Az új államfőnek gazdasági szempontból egyensúlyt kell teremtenie a népszerű jóléti politikák növelésére tett ígéretei között, miközben súlyos költségvetési hiányt és alacsony gazdasági növekedést örököl. A közbiztonság szempontjából pedig óriási feladat a drogkartellek háborújának megfékezése.

Az előzetes eredmények bejelentése után Sheinbaum azt mondta támogatóinak: kormánya költségvetési szempontból felelősségteljes döntéseket hoz majd, és tiszteletben tartja a központi bank autonómiáját. Megfogadta továbbá, hogy javítani fog a közbiztonságon, de erről kevés részletet árult el.

A választási kampány idején, amely Mexikó modern kori történetében a legvéresebb volt, 38 jelöltet gyilkoltak meg.

(MTI)
 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-99
2024. június 24. 23:34
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­k­e­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­e­x­i­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Nimril
2024. június 03. 20:06
Ki fizeti? A Sinaloa? :D
alexandrosz-2
2024. június 03. 17:46
Nem volt elég bajuk a mexicánóknak, kaptak a nyakukba egy zsidó ribancot. Szép munka volt!
Akitlosz
2024. június 03. 17:20
Xóchitl Gálvez a nem zsidó, hanem a tényleg mexikói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!