Bírósági döntéssel távolítják el egy Kovászna megyei helységnévtábláról a magyar feliratot

2024. június 18. 18:23

Elrendelték, hogy kizárólag az állam hivatalos nyelvén, azaz románul írhatják ki a község nevét.

2024. június 18. 18:23
null

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A Kovászna megyei tanácsnak el kell távolítania a kétnyelvű helységnévtáblákat Nagypatakon (Valea Mare), mert a brassói táblabíróság jogerős ítéletében helyt adott a Kovászna megyei prefektúra fellebbezésének. Elrendelték, hogy kizárólag az állam hivatalos nyelvén, azaz románul írhatják ki a község nevét – írja a Maszol

Mint írják: a jogerős döntést hétfőn hirdette ki a barcasági ítélőtábla, az ügy azonban két éve kezdődött, miután a Calea Neamului (Nemzet Útja) panaszt emelt a kétnyelvű felirat miatt a megyei prefektúrán. Érvelésük szerint a helyi közigazgatási törvény kizárólag ott engedélyezi a kétnyelvű feliratot, ahol a kisebbségi lakosok aránya legalább 20 százalék, márpedig Nagypatakon a magyarság aránya 1 százalék alatt van. Alapfokon a Kovászna megyei törvényszék idén februárban hozott ítéletet, azt törölte el most el jogerősen a brassói táblabíróság, amely arra kötelezi a megyei önkormányzatot, hogy távolítsák el a két kétnyelvű helységnévtáblát és kizárólag román feliratút állítson vissza a helyükre.

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 19. 07:37
Ezek a vétotlan köpcös geci és a neptunos rmdsz régi oláh szövetségesei. Sunyitva kussolnak 14 éve. Rácok detto. Tótok detto. Csicskáknak csicskák a választottai. Is.
ladoga
2024. június 18. 22:22
Tudatosan téves, törvénytelen törvényszéki döntés született, román nemzeti meggondolásból. A tábla a megyehatárokat szabályozza. A két megye, Kovászna és Brassó határát jelöli. Köztudott, hogy Brassó megyében kb. 10% a magyarság aránya, Kovászna megyében pedig 75%. Nagypatak mint területi egység, majd jelöli magát ahogy akarja, DE a magyartöbbségű megyének joga van magyarul-feliratoznia.
Józsi6
2024. június 18. 21:38
Uniós kisebbségi jog. Minden rendben és két ország belügye - EB. Bezzeg, ha migránsokról lenne szó !
Pelso j.
2024. június 18. 19:40
A magyar külügy legalább a látszat kedvéért reagál valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!