Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Békepártiak

2024. június 18. 06:37

A békekonferencia komoly politikai siker Kijev számára.

2024. június 18. 06:37
Ukraine Peace Summit Held At Burgenstock Resort Near Lucerne
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

Nyitókép: Sedat Suna / Getty Images

„Egy sor olyan állam is részt vett a svájci találkozón, így India, Dél-Afrika vagy Brazília -, amelyek kimondottan jó kapcsolatokat ápolnak Moszkvával és nem húznának ujjat Putyinnal. A zárónyilatkozatot ezen országok nem írták alá, de már a jelenlétükkel is jelezték: ők is azt szeretnék, hogy véget érjen a vérontás, amelyben már több százezren vesztették életüket.

Komoly politikai siker Kijev számára továbbá az is, hogy nyolcvan ország határozottan nemet mondott arra a megoldásra, amely szerint Ukrajna mondjon le az elfoglalt területeiről a béke fejében.

Ám Volodimir Zelenszkij elnök sem lehetett maradéktalanul elégedett. Feltűnő, hogy Joe Biden amerikai elnök nem vett részt a fórumon, ami nyilván valamelyest csökkentette a tanácskozás jelentőségét. Másrészt a zárónyilatkozat némileg visszafogottabban fogalmaz a 2023 februárjában az ENSZ Közgyűlése által elfogadott határozatnál, amely az orosz csapatok »azonnali« visszavonulását követelte.

Már több mint két és negyedéve tart a háború, s továbbra sem látjuk a végét. Az álláspontok jottányit sem közeledtek az eltelt idő alatt. Önmagában azonban az is komoly fegyvertény, hogy a világ országainak jelentős része – papíron Magyarország is – kiállnak Ukrajna területi integritása mellett és nem akarnak engedi az agresszornak.”

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. június 19. 20:36
Ezt megbeszélhetnéd a Jermák nevű fajtársaddal, aki újabb konferenciát akar, ezúttal az oroszokat is meghívva.
kukasmacska
2024. június 18. 23:52
" a világ országainak jelentős része – papíron Magyarország is – kiállnak Ukrajna területi integritása mellett" Bocs, de kőtábla vagy pergamen nem volt kéznél. Faszfej.
templar62
2024. június 18. 20:55
Hullarablók .
templar62
2024. június 18. 20:52
NEOKOLONIALISTA BAGÁZS
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!