Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az abortusztörvény szigorítása ellen tüntettek Brazíliában

2024. június 16. 18:23

Amennyiben a jogszabálytervezet törvényerőre emelkedik, a 22. terhességi hét után a nemi erőszak áldozatainak abortusza is emberölésnek minősülne.

2024. június 16. 18:23
Women Protest For The Reopening Of Legal Abortion At Hospital Da Cachoeirinha

Kép forrása: Cris Faga/Getty Images

 

Az abortusztörvény szigorítása elleni tüntetések csütörtökön kezdődtek Brazília legnagyobb városaiban, miután a kongresszus alsóháza megszavazta, hogy a törvényjavaslatot gyorsított eljárásban hagyják jóvá, ami korlátozná a törvényhozás több szintjén erről zajló vitát. 

A kongresszus felsőházában ugyanakkor valószínűtlen a tervezet elfogadása, a közösségi médiában megjelent dühös reakciók pedig tovább lassíthatják a törvényjavaslat elfogadtatásának folyamatát. Ezek hatására ugyanis Arthur Pereira de Lira házelnök - parlamenti források szerint - már nem tervezi, hogy a közeljövőben szavazásra bocsátja a javaslatot.

Luiz Inácio Lula da Silva elnök őrültségnek nevezte a törvénytervezetet, és kijelentette, hogy kormánya meg fogja védeni az abortuszra vonatkozó, jelenleg hatályos jogszabályokat, amelyek büntetik a nemi erőszaktevőket és tisztelettel bánnak az áldozatokkal.

Bra­zí­liá­ban je­len­leg az abor­tusz csak ne­mi erő­sza­k, mag­za­ti de­for­má­ció vagy az anya éle­té­nek ve­szé­lyez­te­té­se ese­tén en­ge­dé­lye­zett.

Amennyiben a jogszabálytervezet törvényerőre emelkedik, a 22. terhességi hét után a nemi erőszak áldozatainak abortusza is emberölésnek minősülne.

Feminista csoportok hevesen bírálták a törvényjavaslatot, amely szerintük a brazil nőket évtizedek óta nem látott mértékben fosztaná meg reproduktív jogaiktól, egyszersmind szigorúbb büntetést szabna ki a nemi erőszak áldozataira, mint magukra az elkövetőkre.

Érveik között szerepel továbbá, hogy a jogszabályi változások nagymértékben kihatnának a családtagok által bántalmazott gyermekek életére is, akik gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy bűncselekmény áldozatai, és gyakran későn fedezik fel terhességüket is.

(MTI)

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. június 17. 05:55
Úgy tűnik Brazília még a már többszörösen megválasztott szélsőkommunista (legszélső, trockista-anarchista) elnök ellenére is megmaradt még legalább részben keresztény országnak. Bár az ilyenekkel ott is bontogatják már ezt rendesen. Amúgy, bár csak futólag olvastam 1-2, nem éppen ménsztrím hírt onnan, mostanra már a trockista-anarchista úgynevezett elnök hívei sincsenek megelégedve az eddigi "teljesítményével". Pedig ott is "felmerült" némi választási csalás gyanúja is, az egész országban kizárólag a shorthos gheorgh haverjai által gyártott és üzemeltetett gépeken lehet, kizárólag elektronikus úton szavazni és szavazatok millióit kellett még így is "érvénytelennek" kihozni, hogy a komcsi győzzön.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 16. 23:37
"johannluipigus 2024. június 16. 20:21 Egy percig sem haboznék, ha a születendő gyermekemnek debilként vagy nyomorékként kéne leélnie az életét. Ha nekem kellene döntenem, akkor az abortuszt választanám természetesen az anya beleegyezésével." No de barátom! Ha egy magzatot meggyilkolhatunk, mert azt feltételezzük róla, hogy testi vagy szellemi fogyatékosként fog megszületni, akkor mi tarthat vissza minket attól, hogy egy már megszületett gyereket vagy akár egy felnőttet meggyilkoljunk, mert testi vagy szellemi fogyatékos, akár mert úgy született, akár mert egy baleset vagy betegség miatt azzá vált?
johannluipigus
2024. június 16. 20:21
Egy percig sem haboznék, ha a születendő gyermekemnek debilként vagy nyomorékként kéne leélnie az életét. Ha nekem kellene döntenem, akkor az abortuszt választanám természetesen az anya beleegyezésével.
pirip8csfalva
2024. június 16. 19:52
Akkor most náluk 22.ik hétig el lehet vetetni egy emberi életet??az már egy 5 és fél hónapos terhesség..Ha ez így van,akkor ezek gyilkosok a javából, nagyon beteg,de talán én értettem félre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!