Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Államcsőddel fenyeget Ukrajna

2024. június 18. 16:07

Ki állja majd a háború költségeit és ki fogja hitelezni az ország működéséhez szükséges kiadásokat?

2024. június 18. 16:07
ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ukrajna nem jutott megállapodásra a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, nem sikerült megállapodni a mintegy húszmilliárd dollár összegű nemzetközi adósság átütemezéséről – írja a Magyar Nemzet az osztrák eXXpress.at portálra hivatkozva. 

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter azt mondta, hogy a tárgyalások folytatódnak és arra számít, hogy a kormány augusztusig megállapodásra jut.

A háború sújtotta ország 2023 vége óta vizsgálja a külföldi adósságának átütemezésére vonatkozó terveket a nagybefektetőkkel. A kötvénytulajdonosokkal már csaknem két hete folynak a hivatalos tárgyalások. A cél az adósság átütemezése a nemzetközi piacokhoz való hozzáférés fenntartása érdekében. Ezzel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerkezetátalakításra vonatkozó követeléseit is teljesíteni lehetne.

A kétéves fizetési stop augusztus 1-jén lejár, de a hírek szerint a felek közötti megállapodás lehetősége még mindig távol áll egymástól. 

A hitelezők képviselői szerint az ukrán kormány javaslata „jóval meghaladja a piaci várakozásokat”.  A javaslat így „jelentős károkat okozhat Ukrajna jövőbeni befektetőinek és az ország fő céljának, a tőkepiacokhoz való mielőbbi visszatérésnek” – mondják pénzügyi elemzők.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint 

Ukrajna gazdasága sérülékeny, és nagymértékben a partnerek támogatásától függ.

Az erős hadseregeket erős gazdaságoknak kell támogatniuk ahhoz, hogy háborúkat nyerjenek – tette hozzá. 

Ukrajnának erős gazdaságra van szüksége, hogy át tudja vészelni a háborút és újjá tudja építeni mindazt, ami megsemmisült” – ezt már Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter mondta a múlt héten az Ukrajna támogatására szervezett berlini nemzetközi újjáépítési konferencián.

A kétnapos tanácskozáson több mint száz megállapodást kötöttek és Németország Ukrajnával és további 12 országgal, valamint 17 fejlesztési szervezettel szövetséget hozott létre a kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek az ukrán gazdaság gerincét alkotják.
 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. június 19. 19:46
Ha Putyin várt volna még fél évet, akkor az államcsőd is meg lett volna és az ukránok maguk zavarják el a faszba a ripacs náci pöcszongoristát.
laurahann
2024. június 19. 13:47
Csak látnám már, h becsődölt! Rohadt nácik.
jandor
2024. június 18. 22:38
ollyan eccerű eladják az f-16-osokat, és kifizetik az adósságot
lofejazagyban-2
2024. június 18. 21:54
Ukrajna már 2022 előtt is failed state volt, Európa legszarabb gdp-jével, rohamosan fogyó népességgel. van, eki omolyan elhiszi, hogy lesz ott valami gazdaság? Legfeljebb valami protektorátus a maradék területeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!