A szlovákok Felvidék elveszítéséről beszélnek – attól félnek, hogy csak egyetlen reményük maradt

2024. június 20. 11:06

A Smer egyik alapítója szerint az Európai Unió nélkül már felvetődött volna a déli területeik Magyarországhoz való visszacsatolása, a konfliktus pedig átterjedne a nyugati országokra is.

2024. június 20. 11:06
null

Nyitókép: AFP/Vladimir Simicek

Vad megállapításokat tett Boris Zala, a Smer párt egyik alapítója, volt parlamenti képviselője a szlovák Aktuality hírportálnak adott interjúban. Szerinte az Európai Unió szabályai nélkül az „Orbán Viktor által gerjesztett nacionalizmus” egyértelmű revizionizmushoz és a szlovák déli területek Magyarországhoz való visszacsatolásának kísérletéhez vezetne.

Tudjuk, hogy Magyarország nem ismeri el a trianoni megállapodás során kijelölt határokat

– állította Zala. Megjegyezte: ez olyan láncreakciót eredményezne, amelyet követően különböző provokációkon keresztül átterjedne a konfliktus Ausztria és Olaszország, Hollandia és Németország, Spanyolország és Franciaország, valamint Spanyolország, Katalónia és Baszkföld közé.

Tegyük hozzá, az orosz-ukrán háború kitörése óta számtalan alkalommal vetődtek fel képtelenebbnél képtelenebb forgatókönyvek Kárpátaljáról is, a magyar kormány pedig minden alkalommal leszögezte, hogy tiszteletben tartja a szomszédos országok területi integritását.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. július 13. 13:59
mysstes 2024. június 20. 16:38 A baj ezzel a népszavazással, hogy Trianon óta (lassan 105 év!) 1. rengeteg hegyi szlovákot költöztettek már a Bartha-Hodzsa nyelvi határ választóvonal mögé, 2. a reszlovakizáció az 1950-es években, 3. a vegyes házasságok, 4. a nyelvtörvények diktálta nyelv elsajátítási kényszer illetve nyomás, a magyar nyelvhasználat tiltása és 5. az ezek nyomán kialakult kettős tudatúak arányának megnövekedése, akik az érdekeik szerint, mint a szennyes gatyát váltogatják a nemzetiségüket is lényegében fölszámolták nemhogy a színtiszta magyar, de akár még az 50 %-on felül magukat magyarnak tartókkal rendelkező településeket is. A népszavazás legföljebb 1947-ben működhetett volna. Azóta ez a hajó elment. Mára már a területi autonómia is szitokszó lett, a kötelező magyar nyelvoktatásról pedig az említett nyelvhatáron belül is azt mondják, hogy ez egyes településekben menő, de ahol nem vezetik be, és a szórványokban, ott már csak rátesz egy lapáttal az elszlovákosításra.
2024. június 20. 16:38 Szerkesztve
az efféle rém/hírek helyett nem volna egyszerűbb a szlovák pasas által is necces területi hovatartozásokról megszavaztatni az adott helyen élőket? mi olyan bonyolult ebben? sokkal stabilabb és igazságosabb, valamint demokratikusabb lenne ettől europa! az europai politikusok azonban annyira képmutatóak, hogy még pl a magyar elnökség sem mer beterjeszteni egy ilyen javaslatot. hát akkor ki? inkább foglalkoznak a nem-eus ukrán problémákkal, azokkal is szarul...
hallgató
2024. június 20. 16:26 Szerkesztve
Zsolakomárno Amellett, hogy kihasználod a magyar kormány által biztositott szólásszabadságot, te tényleg azt hiszed, hogy mi itt mindent elhiszünk Bezzegszlovákiáról? Elég Poprád felé venni az irányt és a volt zipszer falvakban olyan, mélyszegénységben élő cigány többséggel találkozunk, hogy csak a bolond áll meg ott pihenni. Kelet-Szlovákiáról pedig már ne is beszéljünk!
templar62
2024. június 20. 16:18
AZ ANTANT ÉS KISANTANT akciózik ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!