Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A németek teljesen kiakadtak az újabb késes merénylet miatt – íme az első reakciók

2024. június 05. 18:02

A Welt kommentelői a német kormányt és a baloldali média elfogult beszámolóját szidják.

2024. június 05. 18:02

Nyitókép: Uli Deck/AFP

Újabb késes támadás történt Mannheimben: egy AfD-s önkormányzati politikus tetten ért egy plakátszaggatót és vágási sérüléseket szenvedett a fülén és a hasán. A tettest letartóztatták és időközben pszichiátriára vitték.

Heinrich Koch, az AfD önkormányzati képviselőjelöltje megsérült, miközben egy választási plakát tolvajt üldözött. A 25 éves gyanúsítottat később elfogtak, és a nyomozók szerint pszichiátriai kórházba vitték. A letartóztatás során egyértelmű jelei voltak a mentális betegségnek, közölték szerdán a rendőrség és az ügyészség. Az AfD-politikus nem szenvedett életveszélyes sérüléseket.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi történt pontosan?

Az AfD kerületi szervezetének közlése szerint az incidens a Mannheimi városrész, Rheinau piacának közelében történt, kedden este 22:45-kor. Az önkormányzati képviselőjelölt több plakátszaggatót ért tetten, közölte a rendőrség. Az AfD szerint összesen három személy volt érintett, ketten elmenekültek.

A 25 éves gyanúsított állítólag egy vágókéssel sebesítette meg a politikust. A feltételezett támadó is elmenekült. A rendőrök később ellenállás nélkül tartóztatták le.

Egy videón, amit a sérült AfD-jelölt maga készített, látható, ahogy a kamerázó egy fiatalabb férfi után fut a piacon, és azt kiabálja: „Állj meg! Maradj ott!” A fiatalabb férfi több AfD-választási plakátot cipel a karja alatt, és feltehetően egy vágókés van a kezében. „Azonnal feküdj le,” kiáltja a kamerázó. 

Ezután dulakodás következik. Látható, ahogy a férfi a késsel hadonászik, a többi kép elmosódik.

Ezt is ajánljuk a témában


Az AfD-politikust egy közeli kórházba szállították. „Nem szenvedett életveszélyes sérüléseket,” – közölte a rendőrség és az ügyészség. 

A Bild szerint vágási sérülései voltak, amelyeket varrni kellett.

Koch a kórházból való kiengedése után nyilatkozott. Először nem vette észre, hogy a fiatal férfi egy kést tart a kezében, de automatikusan védekezett és elfordult. A fülén és a hasán lévő vágási sérüléseket először nem érezte: „nem vettem észre az adrenalin hatása alatt, csak meg akartam állítani.”

Koch elmondta, hogy tartalékos ejtőernyős tisztként szolgál és közelharci kiképzést kapott. Az AfD harmadik helyén áll a június 9-i önkormányzati választásokon.

Hogyan reagál a politika?

Megdöbbentünk és elkeseredtünk” – mondta az AfD tartományi elnöke, Markus Frohnmaier. „Elítéljük ezt az erőszakot és felszólítjuk, hogy végre térjenek vissza a minimális demokratikus szokásokhoz!”

A társelnök Tino Chrupalla a X-en írta: „Tagjaink és képviselőink a leggyakrabban politikai erőszak és rombolás áldozatai.” 

Ez azonban nem állíthatja meg az AfD-t.

Mannheim polgármestere, Christian Specht (CDU) is elítélte a támadást: „Ez a gyáva tett undorító és semmivel sem igazolható.” 

Múlt pénteken egy halálos késes támadás történt Mannheimben. Egy 25 éves afgán több embert támadott meg a Pax Europa (BPE) iszlámkritikus mozgalom rendezvényén a belvárosban. Egy rendőrt életveszélyesen megsebesítettek, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Ezt is ajánljuk a témában

Na, de hogyan reagáltak a kommentelők?

A Welt híre alatti kommentszekciót ellepték a hozzászólások. Számos hozzászóló fejtette ki röviden véleményét: „Bátor az AfD-jelölt!!! Mellékesen, manapság az emberek úgy hordják a kést, mint régen a nyakkendőt?” – fogalmazott egyikük.

Másikuk szerint „Németország fordulópont előtt áll. Vagy a politika végre képes lesz visszavenni a gyeplőt a biztonság és rend terén, és gondoskodni arról, hogy elkerüljék a tettek további banálisítását, így megakadályozva a terület további erodálását, vagy pedig a belső biztonság kezd kicsúszni a kezünkből. Éppen ezért a határozott, heves és főleg időben történő beavatkozás rendkívül fontos a jövő szempontjából” – írta.

Nem az AfD-re szavazok. De ez a késes támadás annak az eredménye, hogy a pártok, amelyek magukat igazi demokratáknak állítják be, kirekesztő politikát folytatnak.

Értitek, zöldek és vörösek, és ti is CDU/CSU-sok, hogy mit okoztatok a társadalom megosztásával? Hogyan tudtok 15-30%-át az embereknek, attól függően melyik tartományról van szó, kirekeszteni?” – vélekedett az egyik hozzászóló.

„Lassan el kell gondolkodnunk, hogy mi folyik itt... hol élünk itt...?? A politikánknak nincsenek válaszai, a büntetések túl enyhék, és a rendőrségünk cselekvőképessége meglehetősen kiábrándító” – hangsúlyozza egy másik kommentelő a Welten.

„Hol vannak az SPD, CDU, Zöldek, FDP és mások politikusainak szokásos üres frázisai? Ó igen, ez csak egy AfD-és volt”

– áll egy másik hozzászólásban.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belabarva
2024. június 05. 21:53
Ez nem igaz ! Egy német sosem akad ki semmin, tiszteleg és teljesíti a parancsot.
Shanya
2024. június 05. 21:43
Pszichiátriára viszik? Nem a börtönbe kellene? Én mondom megbolondult ez a mai világ.
Salitis
2024. június 05. 20:59
germanisztán
nempolitizalok-0
2024. június 05. 20:23 Szerkesztve
Lassan rájönnek a németek, hogy a gumibot tulsó végén nem a rendőr, vagy az antifa, hanem a kormányuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!