Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A NATO-főtitkár minden eddiginél biztatóbb ajánlatot tett Magyarországnak

2024. június 12. 08:44

Jens Stoltenberg nyitott arra, hogy Magyarország kimaradjon Ukrajna katonai támogatásából, mert korábban is előfordult, hogy NATO-tagok nem vettek részt egy-egy misszióban.

2024. június 12. 08:44

Nyitókép: AFP/Yoan Valat

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy Magyarország kimaradjon Ukrajna katonai támogatásából, miután Budapest jelezte ellenvetéseit – írja a Bloomberg. A főtitkár már a magyar fővárosban tartózkodik, és Orbán Viktorral tárgyal, állítása szerint a kompromisszumra törekedve.

Míg a háborúpárti politikusok nyíltan követelik Magyarország részvételét Kijev katonai támogatásában, addig Stoltenberg arról beszélt, a NATO egyes tagjai a múltban is kimaradtak egy-egy misszióból, például Líbia vagy Afganisztán esetében.

A cikk azt írja, Orbán Viktor álláspontja azért aggasztja a nyugati országokat, mert ez precedenst teremthet, és esetleg más országok is elkezdik csökkenteni az Ukrajnának nyújtott támogatást.

A magyar miniszterelnök a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár.

Ezt is ajánljuk a témában

Győzni kell! – Orbán Viktor a Mandinernek

A miniszterelnököt kérdeztük a Robert Fico elleni merényletről, az európai hadsereg gondolatáról, a magyar–kínai kapcsolatokról, Ursula von der Leyen újrázási esélyeiről, a NATO-főtitkár lehetséges személyéről és a közelgő foci-Eb-ről is.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. június 12. 18:38
A napokban beszéltem egy jó ismerősömmel, most itthon van. Oroszországban, haladón rasában dolgozik, lassan 10 éve. Nem egy üzemben, folyamatossan úton van. Állitja, teljessen hamis elképzelésünk van róluk. Jómagam kb 15 éve voltam nálluk utoljára. Álltja, nem ismernék rá a birodalomra a legtöbb helyen. Amióta kint van, kifizette a lakásukra a tartozást, mindkét gyereke kapott tőle egy új otthont a fővárosban. havonta egy hétvégén haza repül, 10 hét után kettő hét itthon. A háború óta kissé bonyolodott a hazaút. Moszkvábol Sztambul, vagy valamelyik öbölmenti reptér és úgy haza. Az utazása fizetve van, a bérét dezsőben, -USD- kapja.
110100100
2024. június 12. 15:08
Na valaki elolvasta végre Viktor stábjából a NATO alapszerződést? Ehhez miért kellett iderángatni szegény Stoltenberget?
anti89
2024. június 12. 14:26
Orbán béke propagandájával szemben a valóság a NATO val és a mai megbeszéléssel kapcsolatosan: 1. Azzal kezdődik a sajtótájékoztató, hogy százszám vannak külföldre küldött katonáink. 2. Azzal ér véget, hogy a NATO alapszabálya lehetővé teszi, amit a miniszterelnök most nagy eredményként bejelentett. 3. A megállapodás arról szól, hogy nem ugrálunk, vétózgatunk…. A NATO főtitkár utolsó válasza egyszerűsítve -hogy mindenki megértse - az, hogy a miniszterelnök úr a következő két nagyszabású konferencián úgy mehet ki kávézni a szavazások alatt, hogy nem kell sem kikéredzkednie, sem nem fogják kiküldeni, hanem csak feláll és a mai megállapodás jegyében szépen csendben kisunnyog….
B_kanya
2024. június 12. 13:41
"kerek-a-perec 2024. június 12. 11:26 A legkevesebb amit mi tehetünk az általunk ismert szabad világ megőrzése érdekében, hogy megadjuk Ukrajnának a honvéd háborújuk megnyeréséhez szükséges fegyvereket." Ez, a magát szabadnak HAZUDÓ nyugatiatlantista világ NEM TUD ANNYI FEGYVERT GYÁRTANI. Pont. 250e egy JAvelin, 25e egy Kornet, mindkét adat 2019-es, exportra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!