A lengyelek Magyarországra mutogatnak: „Nem engedünk a zsarolásnak!"

2024. június 25. 09:59

Donald Tusk pénzügyminisztere háborog, amiért Magyarország ellenőrizné a civil szervezeteknek juttatott forrásokat, miközben ezt Norvégia szeretné megtenni, kizárólagosan.

2024. június 25. 09:59

Nyitókép: AFP/Wojtek Radwanski

Politikai problémánk van a Norvég Alap következő, negyedik kiadásával, és ez összefügg Magyarország hozzáállásával – idézi a Tvn24 Katarzyna Pelczynska-Nalecz lengyel pénzügyminisztert. Az Európai Bizottság, Izland, Liechtenstein és Norvégia még 2023 végén jutott megállapodásra az Alap újabb kiadásáról, amelynek harmadik fordulójában Lengyelország volt a legnagyobb kedvezményezett.

Magyarország ellenőrzést akar szerezni a civil szervezeteknek szánt források felett, és nem akar beleegyezni, hogy ez a norvégok kezében legyen

– panaszkodott a tárcavezető, aki azt ígérte, nem engednek a magyar kormány zsarolásának, és a norvégok is kitartanak amellett, hogy kormányfüggetlen szerveket kívánnak finanszírozni.

Tegyük hozzá emlékeztetőül, hogy anno hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. július 04. 19:50
A norvégek nem csak a kiosztó szervezetet jelölnék ki, hanem a kedvezményzettek körét is előírná! Pl. A hímzőkör, dalárda felejtős..
Lajoss
2024. július 04. 09:59
Undorító pártállamban élünk.🤮
csapláros
2024. június 25. 16:23
Pelso j. csapláros 2024. június 25. 15:09 ..."A pályázók, nyertesek felett viszont az ÁSZ-nak van ellenőrzési jogköre. Még mindig nem tanultál meg mellébeszélni."... MÁRPEDIG a Norvég Alapok pályáztatását végző, az azt szétosztó MAGYAR szervezet felett is ellenőrzési jogköre van az ÁSZ-nak. A Kormányzati Ellenőrző Hivatal a vizsgált projektek 97%-ánál, 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. A lebonyolításban részt vevő alapítványok az ellenőrzés során megtagadták a dokumentumok átadását. Egyesek nem voltak elérhetőek a nyilvántartásban megadott címükön. Egyeseknek az éves közhasznú beszámolói nem tartalmazták a kötelező tartalmi elemeket. Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot az alapkezelői feladatokra történő kiválasztásánál elkövetett szabálytalanságok kétségessé teszik a konzorcium megbízásának a jogalapját. folyt köv.
Pelso j.
2024. június 25. 14:50
csapláros "A Norvég Alap ezt megkérdőjelezi és csak olyan szervezetet fogad el közvetítőként őközte és a pályázók között, akik kizárólag neki számol el." Hazudsz, olvasd el a szerződést és mellékleteit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!