Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Újra hozzáférhetnek a külföldön tartózkodó ukránok a konzuli szolgáltatásokhoz, azonban van egy kis bökkenő

2024. május 17. 22:10

Nem lélegezhetnek fel az elmenekült hadköteles férfiak.

2024. május 17. 22:10

Nyitókép: Sergei GAPON / AFP

 

Az ukrán külügyminisztérium szombattól újra fogad konzuli szolgáltatásokra kérelmeket külföldön lévő ukrán hadköteles korú férfiaktól – hozta nyilvánosságra a tárca pénteken a honlapján. A közlemény szerint a 18-60 év közötti férfiaknak viszont

ezzel egyidejűleg be kell nyújtaniuk a katonai regisztrációs okmányokat papíron vagy elektronikus formában.

A tárca magyarázata szerint azoknak, akik sorkatonai szolgálatra kötelesek, nyilvántartásba vételi igazolással kell rendelkezniük, a sorkatonai szolgálaton túlesett, mozgósítható korúaknak pedig a meglévő katonai igazolványukat vagy ideiglenes igazolványukat kell bemutatniuk. A papíralapú okmányok ugyanakkor csak addig lesznek érvényesek, amíg be nem indul – várhatóan június 18-án – a hadkötelesek elektronikus nyilvántartása, utána már csak az elektronikus katonai regisztrációs okmányok maradnak érvényesek. Az elektronikus nyilvántartásba június 18-tól bárki a saját fiókjában önállóan regisztrálhatja magát.

Ha valakinek nincs papíralapú okmánya a katonai nyilvántartásba vételről, június 18. előtt regisztrálhatja magát az ideiglenes konzuli nyilvántartásba, vagy frissítheti konzuli regisztrációs adatait, majd igényelheti a konzuli szolgáltatást. Az ukrán parlament a múlt hónap közepén fogadta el a mozgósítást szigorító törvényt, amely egyebek mellett a konzuli szolgáltatások korlátozását írja elő a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, egyre több európai országban fogy a türelem az ukrán menekültekkel szemben, főként a hadköteles férfiakkal szemben. Egy friss felmérés szerint Lengyelországban a többség támogatja, hogy hazaküldjék őket harcolni. 

(MTI / Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 18. 20:57
Helyes! Pusztuljon a zsidó, meg a hohol!
backsplash
2024. május 18. 07:23
Kell a hús Sam bácsinak.
ördöngös pepecselés
2024. május 18. 06:16
nagyon vontatottan halad ez a haza-sorozás a helyi Kutyapártok igazán felajánlhatnának ingyen koporsót az önként jelentkezőknek hogy megmutassák európaiságukat és szolidaritásukat az ukrán nácikkal
szilvarozsa
2024. május 18. 06:05
Majd megszaporodnak az orosz állampolgársági kérelmek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!