Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Putyin: a parlament és a házelnök maradhatott legitim Kijevben

2024. május 28. 20:05

Megjegyezte: az ukrán alaptörvényben semmi sem szól arról, hogy az államfő múltbeli megválasztásának eredményei meghosszabbodnának, ha nem tartanak új választást.

2024. május 28. 20:05

Nyitókép: ROMAN PILIPEY / AFP

Ukrajnában a parlament és annak elnöke maradhatott az egyedüli legitim hatalom – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben. „Szigorúan véve, az előzetes értékelés szerint az egyetlen legitim hatalom továbbra is a parlament és annak elnöke (Ukrajnában). Lényegében, ha elnökválasztást akarnának tartani, akkor el kellene törölni a hadiállapotról rendelkező törvényt, ennyi. Hogy választásokat tartsanak, de nem akarták ezt megtenni” – mondta.

Putyin pénteken Minszkben hangot adott álláspontjának, miszerint Moszkva abból indul ki, hogy mandátumának május 20-án történt lejártával megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, és tisztázandó, kivel lehet ezt követően tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.  Az orosz államfő kedden az üzbég fővárosban is azt hangoztatta, hogy ez a kérdés komoly és mély elemzést követel meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy 

az ukrán alkotmány a parlament jogkörének kiterjesztéséről rendelkezik a hadiállapot ideje alatt, de az elnökéről nem. 

Megjegyezte: az ukrán alaptörvényben semmi sem szól arról, hogy az államfő múltbeli megválasztásának eredményei meghosszabbodnának, ha nem tartanak új választást. Rámutatott, hogy az ukrán alkotmány 111. cikke kimondja, hogy 

ez esetben a legfelsőbb hatalom, az elnöki hatáskör a parlament elnökére száll át. 

Hangot adott véleményének, miszerint Ukrajna „gazdáinak” szándéka az, hogy a népszerűtlen döntések terhét a jelenlegi kijevi hatalom viselje. 

Ebbe szerinte beletartozik a hadkötelezettségi korhatár további leszállítása is. Az ilyen sikertelen lépések után, mint fogalmazott, a „gazdák” valószínűleg lecserélik a „végrehajtó hatalom képviselőit” olyanokra, akik már nem felelnek ezekért a döntésekért. Putyin megjegyezte, hogy „ha ez az elképzelés, akkor a logika világos”. Leszögezte, hogy Oroszország a saját belátása szerint fog cselekedni, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon Ukrajnában.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. május 29. 00:50
Már amennyiben egy puccsista rezsim legitim lehet. Puccs nélkül ki sem tört volna ez a háború.
kepiblanc
2024. május 29. 00:18
"nitsahon 2024. május 28. 21:05 Zeleninár-t,ha Oroszország már kellően meggyengült SORSÁRA FOGJÁK HAGYNI," Dehogy fogja, ők lesznek a 33. tagállam a NATO-ban, pont ilyen nemzetekre van szükségünk, hogy még erősebb legyen a szövetség. Aztán ha arcoskodnak majd az oroszok, akkor megmutatjuk nekik a történelem könyvet, nézd csak csicska orosz: Még egy kis tagállamunk a 44 milliós Ukrajna is megbaszott titeket az orosz kurva anyátokkal együtt, mit akartok ti itt arcoskodni nekünk?! 🖕🥳🖕
nitsahon
2024. május 28. 21:05
Zeleninár-t,ha Oroszország már kellően meggyengült SORSÁRA FOGJÁK HAGYNI, ahogy a VIETNÁMI és AFGANISTÁNI SZÖVTSÉGESEIKET is SORSUKRA HAGYTÁK. Az USA-nak az USA érdekei (TERMÉSZETESEN) a LEGFONTOSABBAK, számukra az u krainai KATONA CSAK OLCSÓ HUS.
FeketeFehér
2024. május 28. 20:38
Lent vagyunk a kutyával a kertben. Megkérdeztem tőle, hogy mit szól Putyin véleményéhez. Ő begörbítette a hátát, és leszarta. Én összeszedtem, de putyin véleményét ott hagytam. De lehet, holnap azt is kihajítom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!