Elemző: Zelenszkij eddig is legitim célpont volt Oroszország számára

2024. május 21. 11:34

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy az ukrán ellenzék is kaphat most az alkalmon, és megpróbálhatja elmozdítani Zelenszkijt az elnöki székből.

2024. május 21. 11:34

Nyitókép: ROMAN PILIPEY / AFP

Miután az orosz–ukrán háború miatt nem írták ki idén tavasszal az esedékes elnökválasztást Ukrajnában, 

választott elnök nélkül maradt a posztszovjet ország. 

Volodimir Zelenszkij államfő mandátuma ugyanis hétfőn lejárt

Ezt is ajánljuk a témában

Aligha akar lemondani Zelenszkij

A Magyar Nemzet a témában megkereste Kiszelly Zoltánt, a Századvég politikai elemzési igazgatóját, aki felvázolta, hogy mi várható Ukrajnában. 

Kiszelly kijelentette, jelenhelyzetben a

parlamentre száll az elnöki jogkör és hatalmi harc veszi majd kezdetét a háború sújtotta országban.

A politikai elemzési igazgató szerint Zelenszkij aligha akar lemondani elnöki jogköreiről, ügyvezető elnökként szeretne továbbra is hatalomban maradni.

Az ellenzék kapva kaphat az alkalmon

Kiszelly Zoltán arra is rámutatott, az ellenzék kaphat az alkalmon, és megpróbálhatja elmozdítani Zelenszkijt az elnöki székből. 

Az elemző álláspontja szerint ilyen kísérletre elsősorban a „nagy ellenfelek”, azaz Petro Porosenko volt államfő, valamint Julija Timosenko egykori miniszterelnök részéről lehet számítani. De 

az sem kizárt, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester is megpróbálkozhat hasonló tervvel,

 vagy akár az elnököt is korábban jelölő A Nép Szolgája párt tagjai közül valaki.

Medvegyev „halálosan megfenyegette” az ukrán elnököt

A szakértő Dmitrij Medvegyev minapi kijelentéseire is reagált. Az orosz politikus egyik legutóbbi nyilatkozatában megfenyegette az ukrán elnököt. Medvegyev úgy fogalmazott, 

mandátumának lejárta után Zelenszkij legitim célponttá válik Oroszország számára. 

Medvegyev egyenesen úgy vélekedett, „el kell fogni és bíróság elé kell állítani az orosz állampolgárok és ukránok ellen elkövetett bűncselekményei miatt, vagy ha ez nem lehetséges, úgy kell vele szemben eljárni, mint egy terroristával, ahogy ez Sztepan Bandera, az ukrán nacionalisták példaképe esetében történt”, (akit a KGB 1959-ben Münchenben meggyilkolt).

Ezt is ajánljuk a témában

Kiszelly Zoltán ennek kapcsán megjegyezte, hogy 

Zelenszkij eddig is legitim célpont volt Oroszország számára.

De nem tartja kizártnak azt sem, hogy a felek között megnemtámadási szerződés van életben, ugyanis amikor Biden Kijevbe látogatott, akkor az oroszok nem támadták az ukrán fővárost, ahogy az ukránok sem vették célba Moszkvát május 9-én, pedig aznap Putyin a nyilvánosság előtt mondta el beszédét a Vörös téren – idézte fel a szakértő.

A teljes cikk ITT olvasható.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. június 08. 22:44
A nyugat előlteti a háborút , amitől az orosz fél nem riad vissza , amugy a háborúban minden vezető legitim célpontnak számit . Nem is tudom miért nem tüzték célkeresztre ezt a logó pöcsü bohócot ?
B_kanya
2024. május 21. 21:56
antallmiki 2024. május 21. 11:47 "Összefoglalom a síkhülyék számára: Az orosz haverjaitok még a négy megyével sem boldogulnak" Ezért Párizsi és Londont fenyegetik, de az észt sereg megalázó veszteséget mérne rájuk, igaz tankjaik nincsenek. Ezzel etetnek titeket balf444$$z :)
robogo72
2024. május 21. 15:19 Szerkesztve
A legitim célpont vajon míííí? És a nem legitim ? De mindegy is. Hogy kilövik-e, lényegében elhatározás kérdése, ártani sajnos nagyon könnyű. A helyébe lépne egy másik, és a verkli menne tovább... Esetleg nagyobb hatékonysággal tudnának védekezni. És az nem lenne jó a ruszkiknak. Mégcsak próbálkozásról sem tudunk...
Akitlosz
2024. május 21. 14:56
Nem hinném, hogy az ellenzék pattogni merne. Őrülhet, hogy még nincsen betiltva. Már jó pár ellenzéki pártot betiltottak. És akárki akármikor a fronton találhatja magát. Elrabolják és odaviszik. Aztán ott okoskodjon! Zelenszkijt amerikaiak védik. Őket nem lehet lefizetni, tehát bárki merénylőnek, puccsot szervezőnek nincsen könnyű dolga, miközben az életével játszik. Ha valaki beavat a tervébe, hogy merényletet, puccsot szervez, akkor mit tegyünk? Ha feljelentjük, akkor mi buktatjuk el a puccsot és rossz marad az országnak. Ha vele tartunk és sikerül a puccs, akkor hősök leszünk. Ha vele tartunk és nem sikerül a puccs, akkor halottak leszünk. Ha semmit nem csinálunk és sikerül a puccs, akkor senkik maradunk. Ha semmit nem csinálunk és nem sikerül a puccs, akkor kinyomozzák, hogy tudtunk róla és nem jelentettük, amiért szintén eltüntetnek az életből. Kemény dolog titkok tudójának lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!