Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orbán Viktor régi szövetségese nyerte a litván államfőválasztást

2024. május 26. 22:57

A köztársaságielnök-választás döntő fordulóját a regnáló államfő, Gitanas Nausėda nyerte, aki önmagát konzervatívként definiálja és a magyar kormányfő régi szövetségese.

2024. május 26. 22:57
null

Nyitókép: Gitanas Nauséda litván elnök beszél újságírókhoz a litván elnökválasztás első fordulójának szavazása után egy szavazóhelyiség előtt Vilniusban 2024. május 12-én.  (Petras Malukas/AFP) 

***

Litvániában ma lezajlott a köztársaságielnök-választás döntő fordulója, amelynek győztese a regnáló államfő, Gitanas Nausėda lett – adta hírül közösségi oldalán Nagy Dénes András, az Alapjogokért Központ Közép- és Kelet-Európáért felelős koordinátora, Litvánia elemzője.

Mint a szakértő tájékoztatott: Nauséda ugyan párt nélküli jelöltként indult, de önmagát társadalmi értelemben konzervatívként definiálta, közgazdászként pedig a keresztény gazdasági doktrína értékrendszerének képviselőjeként szállt síkra. 

Magyarország szempontjából a litván választás fő tétje az volt, ki lesz az uniót irányító Európai Tanácsban Orbán Viktor miniszterelnök litván tárgyalópartnere – írta.

Nagy Dénes András szerint Nauséda, akárcsak vesztes ellenfele, Litvánia jelenlegi miniszterelnöke, Ingrida Šimonytė  (Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták) a litván nemzeti érdeket követve ugyan más állásponton vannak az orosz–ukrán háború kapcsán, mint hazánk, ám emlékezetes, hogy 2021-ben az Európai Tanácsban éppen Nausėda volt az, aki kiállt Magyarország mellett a gyermekvédelmi törvény elfogadása ügyében.

Mint felidézte:

családpárti elnökként Litvánia nevében nem írta alá azt az állam- és kormányfői szintű körlevelet, amely támadta Magyarországot.

A szakértő szerint a litván–magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésének adhat keretet az Három Tenger Kezdeményezés (HTK) is; a magyar köztársasági elnök, Sulyok Tamás idén Nausėda meghívására vett részt a litván fővárosban, Vilniusban rendezett HTK-csúcstalálkozón. 

Ráadásul Budapest úgy döntött, 2025-ben a Magyar Honvédség részt vesz majd a NATO balti légtérre vonatkozó ellenőrzési küldetésében: a litvániai Šiauliai légi támaszpontról felszálló, a Magyar Légierőhöz tartozó Gripenek fogják védeni Litvánia és ezáltal a szövetségünk közös légterét – tette hozzá Nagy Dénes András.

A szakértő kapcsolódó bejegyzését itt tekintheti meg:

 

Összesen 357 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 01:59
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­z­­­e­x­­­i­ ­­­p­­u­n­c­­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
kastellorizo
2024. május 27. 06:13
HTK,Balti Légtér, juj de jó (nem).
files32
2024. május 27. 05:37
Olyan jobboldali mint a libsi Ficó.
mreinstand-2
2024. május 27. 02:59
Akkor megbaszhatja a kurva anyját. Peace
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!