A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Orbán Viktor régi szövetségese nyerte a litván államfőválasztást

2024. május 26. 22:57

A köztársaságielnök-választás döntő fordulóját a regnáló államfő, Gitanas Nausėda nyerte, aki önmagát konzervatívként definiálja és a magyar kormányfő régi szövetségese.

2024. május 26. 22:57
null

Nyitókép: Gitanas Nauséda litván elnök beszél újságírókhoz a litván elnökválasztás első fordulójának szavazása után egy szavazóhelyiség előtt Vilniusban 2024. május 12-én.  (Petras Malukas/AFP) 

***

Litvániában ma lezajlott a köztársaságielnök-választás döntő fordulója, amelynek győztese a regnáló államfő, Gitanas Nausėda lett – adta hírül közösségi oldalán Nagy Dénes András, az Alapjogokért Központ Közép- és Kelet-Európáért felelős koordinátora, Litvánia elemzője.

Mint a szakértő tájékoztatott: Nauséda ugyan párt nélküli jelöltként indult, de önmagát társadalmi értelemben konzervatívként definiálta, közgazdászként pedig a keresztény gazdasági doktrína értékrendszerének képviselőjeként szállt síkra. 

Magyarország szempontjából a litván választás fő tétje az volt, ki lesz az uniót irányító Európai Tanácsban Orbán Viktor miniszterelnök litván tárgyalópartnere – írta.

Nagy Dénes András szerint Nauséda, akárcsak vesztes ellenfele, Litvánia jelenlegi miniszterelnöke, Ingrida Šimonytė  (Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták) a litván nemzeti érdeket követve ugyan más állásponton vannak az orosz–ukrán háború kapcsán, mint hazánk, ám emlékezetes, hogy 2021-ben az Európai Tanácsban éppen Nausėda volt az, aki kiállt Magyarország mellett a gyermekvédelmi törvény elfogadása ügyében.

Mint felidézte:

családpárti elnökként Litvánia nevében nem írta alá azt az állam- és kormányfői szintű körlevelet, amely támadta Magyarországot.

A szakértő szerint a litván–magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésének adhat keretet az Három Tenger Kezdeményezés (HTK) is; a magyar köztársasági elnök, Sulyok Tamás idén Nausėda meghívására vett részt a litván fővárosban, Vilniusban rendezett HTK-csúcstalálkozón. 

Ráadásul Budapest úgy döntött, 2025-ben a Magyar Honvédség részt vesz majd a NATO balti légtérre vonatkozó ellenőrzési küldetésében: a litvániai Šiauliai légi támaszpontról felszálló, a Magyar Légierőhöz tartozó Gripenek fogják védeni Litvánia és ezáltal a szövetségünk közös légterét – tette hozzá Nagy Dénes András.

A szakértő kapcsolódó bejegyzését itt tekintheti meg:

 

Összesen 388 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. május 27. 06:13
HTK,Balti Légtér, juj de jó (nem).
files32
2024. május 27. 05:37
Olyan jobboldali mint a libsi Ficó.
mreinstand-2
2024. május 27. 02:59
Akkor megbaszhatja a kurva anyját. Peace
2024. május 27. 02:38 Szerkesztve
Ficó óta tudjuk.: Orr bán egyoldalú barátjának lenni manapság veszélyes. (legálábbis a Mandiner szerint) https://mandiner.hu/belfold/2024/05/veszelyben-vannak-a-bekeparti-miniszterelnokok-europaban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról