Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Már megint az európai politika jobbra tolódásán szomorkodik az Euronews

2024. május 23. 22:57

A néppárti erősödés hagyján, na de a "szélsőjobb"!

2024. május 23. 22:57

Nyitókép: JEFF PACHOUD / AFP

 

 

Az Európai Néppárt vezet az európai szavazásokon, miközben a szélsőjobb drámai módon növekszik, a liberálisok szabad esésben vannak. Egy hirtelen jobbra tolódás valószínűsíthető, és hogy az Európai Bizottság következő vezetője konzervatív lesz – mutatja az Euronews felmérése.

A konzervatív erők várhatóan megnyerik az európai választásokat, mivel a jobbközép, ultrakonzervatív és szélsőjobboldali pártok vezetnek a főbb uniós országokban.

Eközben a liberális-demokraták valószínűleg fájdalmas vereséget szenvednek,

míg a balközép gyenge stabilitásra rendezkedik be, mérsékelt veszteségekkel és bátortalan nyereségekkel, attól függően, hogy melyik országról van szó.

A választások fő következménye lehet egy új konzervatív Európai Bizottság elnökének kinevezése. Egy kemény küzdelem is várható a már megalakult és új parlamenti csoportok, valamint a szövetségek között, hogy ki irányítja majd az uniós ügyeket a következő öt évben.

 

Mélyebbre ásva

Az Európai Néppárt (EPP) várhatóan megerősíti relatív többségét az Európai Parlamentben.

Azonban a jobboldali és konzervatív erők is nagy győzelmekre számíthatnak, sugallja az Euronews felmérése: Franciaországban Marine Le Pen és pártja, a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) vezetnek. 

Olaszországban Giorgia Meloni és pártja, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia, FdI) szintén győzelemre állnak.

Hollandiában Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) vezet, 

míg Romániában Adela Mirza és pártja, a Jobboldali Alternatíva (AD) az élen állnak.

Az EPP egyes tagjai vezetik a közvélemény-kutatásokat Németországban március óta, Friedriech Merz CDU-CSU-ja, Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk Polgári Platformja (PO) és Spanyolország Néppártja (PP) révén.

Mind Németország CDU-CSU-ja, mind Spanyolország PP-je ellenzéki pártok, míg Tusk PO-ja a kormánypárt Lengyelországban.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) csoport valószínűleg a második helyért versenyez jobbal és a nemzeti konzervatívokkal.

Két jelentős országban még mindig baloldali és munkásközpontú miniszterelnökök vannak hatalmon: Olaf Scholz és Pedro Sánchez Németországból és Spanyolországból. Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártja (SPD) a harmadik helyen áll, egy hellyel lemaradva a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) mögött.

A felmérések szerint a liberális-demokraták, a Renew, súlyos választói veszteségekre számíthatnak egész Európában.

 Franciaország, amely korábban a párt bástyája volt, harctérré válik. Macron elnök Renaissance pártja a Renew-hoz tartozik. A Renew elnöke, Valérie Hayer ki fogja zárni a holland liberálisokat a Néppártból (VVD), Mark Rutte volt holland miniszterelnök pártjából, miután azok múlt héten beleegyeztek egy négyoldalú koalícióba Wilders PVV-jével Hollandiában.

 A jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni és pártja, az FdI, a nacionalista-konzervatív ECR legnagyobb tagjai közé tartoznak, Lengyelország Jog és Igazságosság (PiS) pártjával és Spanyolország Voxával együtt.

Az ECR-t 2009 elején hozták létre, amikor a brit konzervatívok kiléptek az EPP-ből és csatlakoztak más hasonló politikai értékeket valló európai politikai mozgalmakhoz. 

Az ECR párttagjai hagyományos konzervatív értékek és szélsőjobboldali álláspontok között ragadtak. A szélsőjobboldali csoportok, az ECR és az ID, erős antimigrációs és populista retorikát osztanak meg.

A múlt heti madridi jobboldali összejövetel után Meloni és Le Pen utaltak némi megbékélésre az évek óta tartó versengés után. Ez egy kísérlet lehet a közös alap megtalálására és az együttműködésre a választások utáni tárgyalások során.

 Az eredményekkel, amelyeket Meloni és Le Pen pártjai várhatóan elérnek, mindkét vezetőnek ritka lehetősége nyílik arra, hogy kritikus befolyást gyakoroljon az uniós döntéshozatalra a következő öt évben.

 

Kérdések azért maradnak

A konzervatív tábor erősen megosztott. Sok EPP-tag föderalista vagy erősen európai. Azonban ez nem mondható el az ECR és az ID többségéről.

Egy középjobb és jobb oldali koalíció különböző európai elvek vagy politikai stratégiák alapján még azelőtt kisiklik, mielőtt elkezdődött volna, mint például az EU jogállamisági felügyelete minden tagállamban, megerősített EU védelmi struktúrák létrehozása és a zöld gazdasági beruházások.

A szavazati adatok konzervatív többséget sugallnak, ami azt jelenti, hogy a konzervatív pártok beleszólhatnak a bizottsági elnök kinevezésébe.

Azonban a nemzeti kormányok jogilag kötelesek eldönteni, ki vezeti majd az EU Bizottságot. Franciaország, Németország és Spanyolország liberális és szociáldemokrata kormányokkal rendelkeznek. Így az Európai Bizottság elnökének kinevezése az EU választási eredményei alapján Emmanuel Macron aktív részvétele nélkül irreális lenne.

Hasonlóképpen, egy nagykoalíció újraindítása az EPP, Renew és S&D között ellentétes lenne az EU választóinak akaratával.

Végül a jobboldali győzelem azonban néhány fontos országban elkerülhetetlenül befolyásolja majd az EU legmagasabb szintű pozícióinak kinevezését, mint például a Bizottság elnöke, az Európai Tanács elnöke és az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:11
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­x­i­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
google-2
2024. május 24. 16:05
Hogy a Renew meggyöngül, az külön öröm. Ha a Momentum be sem jutna, na akkor végre elmondhatnánk, hogy az Olimpia- ellenzők végre elnyerték méltó büntetésüket.
robertdenyiro
2024. május 24. 11:09
Jó látni a bolshilibshit auronews picsogását, ez mindig remek mulatság. Sivalkodjatok, szektás libshit férgek, ennyit tudtok.
békalepcse2.0
2024. május 24. 06:42
békalepcse2.0Majdmegmondom 2024. május 24. 06:40 Nem az a fontos mit mutatnak a közvéleménykutatások hanem az ki számolja a szavazataokat!.... Ez az úgynevezett liberális demokrácia alapja! Egyedül attól rettegnek ha a nép erőt muztat, különben amcsi mintára a halottakat is harcba hívja az internáci csürhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!