Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Kitették az AfD-t a jobboldali pártcsaládjából – mi folyik az ID-ben?

2024. május 24. 08:51

Marine Le Penéknél betelt a pohár az AfD körüli botrányok miatt.

2024. május 24. 08:51
null

Nyitóképen: Maximilian Krah (fotó: JENS SCHLUETER / AFP)

 

Mint arról lapunk is beszámolt, csütörtök estére kitették az AfD politikusait az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád európai parlamenti csoportjából. 

A német rendszerkritikus jobboldali párt kizárása egy hosszabb folyamat végeredménye lett,

mely során egyre több botrány került elő az AfD-ről, miközben a politikusai és az ID másik fő ereje, a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés között éles konfliktus alakult ki.

Ezt is ajánljuk a témában

A tavalyi év végére Németországban korábban soha nem látott népszerűségig emelkedő AfD-t az első ütés akkor érte, amikor kiderült, hogy politikusai részt vettek egy olyan zárt ajtók mögötti eseményen, amin a migrációs hátterű németországi lakosok tömeges kitoloncolásáról is szó esett. Az ügyet akkor és azóta is napirenden tartja a német baloldal és a mainstream sajtó, és ez is hozzájárult az AfD hazai népszerűségének időközbeni visszaeséséhez. A pár hónapja még 24 százalékot is elérő AfD most 16 százalék körül áll, de a vezető kormánypárt szocdemek (SPD) még így is mögötte szerepel a népszerűségi versengésben.

Egy másik botránysorozat európai szinten indult el az AfD körül. Maximilian Krah, az AfD európai parlamenti listavezető politikusa került a fókuszba. A német rendőrség letartóztatta Krah egyik parlamenti titkárát, akit Kínának való kémkedéssel gyanúsítanak. A német ügyészség aztán nyomozást indított azzal a gyanúval, hogy Krah orosz és kínai pénzt fogadott el politikusi munkája során. Egy másik AfD-jelöltet, Petr Bystront oroszpárti propaganda szervezésével és orosz pénzek elfogadásával gyanúsítottak meg, a rendőrség átvizsgálta az irodáit is.

És mindehhez hozzájött a legfrissebb ügy: egy olasz lapnak a napokban azt nyilatkozta Maximilian Krah, 

hogy az egykori náci SS tagjai „nem voltak szükségszerűen bűnözők”.

A legjobb időpontban elkövetett nácimentegetés miatt Marine Le Pen felháborodott és azt közölte: nem akar többet egy pártcsaládban ülni az AfD-sekkel. „Az AfD egyik provokációt követi el a másik után, a pártot nyilvánvalóan radikális csoportok uralják” – jelentette ki Marine Le Pen a Politico szerint.

A hullámok olyannyira összecsaptak Maximilian Krah feje fölött, hogy szerdán bejelentette: befejezi a kampányát és távozik az AfD vezetéséből.

Addigra azonban már az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládon belül is felfokozódott a feszültség. Az európai parlamenti AfD-s képviselők azzal fordultak az ID-hez, hogy csak Krah-t zárják ki a csoportból „a Csoport kohéziójának és hírnevének folyamatos megsértése” miatt, ne pedig az egész AfD-t, 

de ez nem ment át, minden AfD-st kizártak a pártcsaládból.

Christine Anderson és Gunnar Beck európai parlamenti AfD-s képviselők ezután azt közölték: Az EP-beli AfD-sek „megfizetik az árát Maximilian Krah elszabadult kijelentéseinek, amik kárt okoznak az AfD-nek Németországban és elszigetelik őket az EU-ban”.

Alice Weidel, az AfD társelnökének szóvivője viszont optimistább: abban bízik, hogy az EP-választás után együtt tudnak majd dolgozni egy közös parlamenti frakcióban a partnereikkel.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:10
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­­i­­ ­p­­u­n­­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Zuárd73
2024. május 24. 14:52
Le pen már többször leszerepelt, mint jobboldali politikus. Megalkuvó, hazug, kiszámíthatatlan!!! Ha így jobban belegondolok, az is lehet, hogy csupán olyan mint egy átlagos nő!🤣
kailniris
2024. május 24. 14:34
Nem csodálkoznék, ha a cdu kavarna a háttérben, túl az idétlen afd nyilatkozatokon, ez a kém ügy/ügyek nekem nagyon gyanús. Az a nyolc százalék meg szépen megy a cdu-nak.
nebulo15
2024. május 24. 12:40
Francia legyen baloldali, jobboldali mind szarember. Marie Le Penről ennyit, félt, hogy az AFD egyszer a frakción belül nagyobb szerephez juthat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!