Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Baljós hírek: már konkrét tervek készültek az orosz-ukrán háborúba való nyugati beavatkozásra

2024. május 27. 19:26

Kiképzés, aknamentesítés, lőszerszállítás és az ukrán légtér nyugati védelme is szóba került.

2024. május 27. 19:26

Nyitókép: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Már konkrét terveket is szőttek a háború párti országok arra vonatkozóan, hogy beavatkozzanak az orosz-ukrán háborúba – erről ír a Bild. A német napilap szerint szóba került már többek között az is, hogy az ukrán katonákat a NATO képezze ki, ráadásul Ukrajnában, de konkrét tervek vannak már a fegyver- és lőszerellátás Ukrajnában történő logisztikájára vonatkozóan, 

és tervezés alatt van, hogy a NATO hogyan szálljon be a nyugat-ukrajnai légtér védelmébe.

„Litvánia készen áll arra, hogy része legyen egy olyan Franciaország által vezetett koalíciónak, amely ukrán területen folytatna kiképzést” – jelentette be pénteken Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere, aki szerint ez nem harci küldetés lenne, de biztosítaná, hogy a katonai kiképzést hatékonyabban és a harcokhoz közelebb hajthassák végre.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy ezzel az állásponttal Nico Lange, a Müncheni Biztonsági Konferencia katonai szakértője is egyetértett. „Nem szabad félresöpörni ezt a kérdést. Több értelme van és gazdaságosabb is, ha Ukrajnába küldünk kiképzőket” – mondta.

Több NATO-állam, köztük Nagy-Britannia, Kanada és Észtország is kész arra, hogy a jövőben ne csak az ukrán határra, hanem azon túlra is szállítson fegyvereket. Lettország volt védelmi minisztere, Artis Pabriks pedig nemrég megerősítette: „Ha lenne koalíció, a baltiak támogatnák azt. Elegünk van a Nyugat félelméből és abból, hogy képtelen szembeszállni az orosz zsarnoksággal.”

Ezt is ajánljuk a témában

Pabriks szerint a balti katonák feladatokat vállalhatnának a lembergi régióban és aknamentesítést a felszabadított területeken. Ami a légvédelmet illeti, Lengyelország egy koalíción dolgozik Nyugat-Ukrajna kiterjesztett légvédelmére, de a Bild információi szerint egyelőre erről sincs még döntés. 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. május 28. 05:28
Ha bevédik a légteret az már hadviselésnek számít. Azt meg a 21 egyedik században elfelejthetik hogy úgy tehetnek mintha nem lennének ott.
Akitlosz
2024. május 28. 04:05
Az ukrán katonákat azért kell Ukrajnában kiképezniük a nyugatiaknak, mert ha kiengednék az ukránokat nyugatra, akkor a felük nem térne haza harcolni és meghalni.
Akitlosz
2024. május 28. 04:03
"Baljós hírek: már konkrét tervek készültek az orosz-ukrán háborúba való nyugati beavatkozásra" Ja, már 2022-ben. A Mandiner igen távolról, és megkésve követi az eseményeket.
Tárkány Álmos
2024. május 27. 20:59 Szerkesztve
Hazudtok ruszkiszoponcok! Az észak-atlanti szövetség vezetője ugyanakkor szót emelt az ellen, hogy a NATO-erők „Ukrajna területén vagy légterében” bevetésre kerüljenek, mert szerinte ellenkező esetben „nehéz lesz a szervezetet távol tartani a konfliktustól”. A kapituláláspárti az nem békepárti!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!