Az ukránok úgy tudják, lelőttek egy nagy radart, az oroszok meg úgy, hogy lepottyant egy ukrán drón

2024. május 28. 11:03

Ezt tudni most a Voronyezs-DM radar megtámadásáról.

2024. május 28. 11:03
null

Nyitókép: Roman PILIPEY / AFP

Kijevi titkosszolgálati forrásokra hivatkozva jelentette tegnap a Reuters: egy ukrán katonai hírszerzési (HUR) drón „célba vett” egy nagy hatótávolságú radart az Orenburgi területen, Orszk városának környékén. A Voronyezs-DM nevű radar a legközelebbi ukrán fennhatóság alatti területtől 1500 kilométerre fekszik,

így ez eddig az orosz területre a legmélyebben behatoló dróntámadás a háború során.

A drón ukrán források szerint összesen 1800 kilométert repült, 300 kilométerrel többet, mint a baskíriai Szalavat olajfinomítójának május eleji megtámadásakor. Ez utóbbi volt az előző rekorder a dróntámadások hatótávját illetően. A Reutersnek Thord Are Iversen volt norvég haditengerészeti tiszt elmondta, hogy a Voronyezs-DM radar az orosz ballisztikusrakéta-előrejelző rendszer része, interkontinentális ballisztikus rakéták érkezését jelzi –

magyarán részben ennek a radarnak köszönhetően tudják az oroszok megállapítani, hogy atomtámadás alatt állnak-e.

Emellett űrtevékenységet is figyel a radar. A hírügynökség kijevi forrása szerint azért támadták meg a radart, mert az „az ukrán biztonsági és védelmi erők műveleteit figyeli meg Dél-Ukrajnában”. Arról ugyanakkor nem beszélt a forrás, hogy a Voronyezs-DM-ben kárt is tudott volna okozni az ukrán drón. Ezzel kapcsolatban ellentmondásos információk érkeztek: a Planet Labs amerikai műholdas megfigyelő vállalat a Szabad Európa Rádió orosz kiadásának rendelkezésére bocsátott egy olyan műholdképet, melyen robbanás és tűz hatására keletkezett fekete nyomok láthatók a Voronyezs-DM környékén.

Az orosz sajtóban ugyanakkor tegnap csak arról jelentek meg beszámolók, hogy Orszk környékén lezuhant egy drón.

Az Orenburgi terület kormánya a RIA hírügynökséggel azt közölte, hogy az incidens során „polgári objektumokban nem keletkezett kár, a lakosságot az nem veszélyeztette”. Elmondták azt is, hogy a drón május 26-án, vasárnap zuhant le. Az orosz sajtóban egyedül a TopWar katonai szakportál utalt arra már vasárnap, hogy a drónbecsapódás helyéhez közel található a Voronyezs-DM radar.

Bár hivatalos orosz reakció azóta sincs, orosz szakértők a Moszkovszkij Komszomolecnek viszont arról nyilatkoztak, hogy a dróntámadásokkal „Ukrajna a gazdái – az Egyesült Államok és a NATO – piszkos munkáját végzi el”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:40
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­­d­ ­a­­­ ­­s­­­z­e­­­x­i­­ ­­p­u­n­­c­­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
B_kanya
2024. május 28. 14:05
"I feel the earth move under my feetkepiblanc 2024. május 28. 14:01 A Kárpátaljaiak sorsa pediglen Ukrajnában csak annyival volt jobb mint az orosz kisebbségé, hogy őket nem lőtték az ukik..és attól, hogy uniós tagország lesz (ha..) Ukrajna," UKRAJNA nem. Munkács már annál inkább. De nekem egy Rutén/Ruszin Szabadállam is jó kezdetnek.
B_kanya
2024. május 28. 14:02
"kepiblanc 2024. május 28. 13:27 • Szerkesztve ", aztán putin majd elszámol az 500 ezer vagy akárhány halottal amennyi a végére lesz. :D " "kepiblanc 2024. május 28. 11:22 • Szerkesztve "Bolond vén hülye, lesz még 1 millió halott," Szóval bő két óra alatt a 2+ millió orosz halottból "a végére" lett "500e vagy akárhány".... Jól van bozgorhohol, még 3-4 óra és kurva nagy Z betű lesz a profilodon. 5-6 óra és meg is köszönöd Kánya bácsinak :)))
B_kanya
2024. május 28. 13:58
"kepiblanc 2024. május 28. 13:53 "B_kanya 2024. május 28. 13:45 survivor 2024. május 28. 13:39 - Egy igaz bozgor hohol hős vagy. CGI, ahogy kell." Még mindig jobb küzdeni azért, hogy a határon túli Kárpátaljai magyarok is egy NATO tagállamban élhessenek, mint egy lúzer törpe pöcspianós senkiházi diktátorért... " ...és ebben a legjobb az, hogy 1, "kárpátaljai" (helyieknek kárpátaljasi) magyarul kisbetű 2, kb. SEMMIT nem kell tennünk, csak felkészülni arra, hogy a kvartal95-ös törpe pöcspianós, immár diktátor bábállama összeomlik, akkor az oroszok és a NATO között egyeztetőként bevonuljunk mi Kárpátaljára, a románok Moldovába.... Hát a lengyelek esetleg büntetésül megkapják Lwówot. Érdekes, hogy a "lúzer" szót használod... Mikor Zolote mellett négy kifejlett szláv náci körbeállata a törpe zsidó komikus, ő hőbörgött, hogy "42 éves vagyok, lúzernek látszom". Hát ja. Most már igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!