Az ukrán légi hadszínteret már hónapok óta az orosz siklóbombák dominálják a taktikai szinten

2024. május 13. 18:29

A kérdés, hogy az oroszok képesek lesznek-e arra, hogy ezekből az ideiglenes technológiai előnyökből stratégiai sikert kovácsoljanak.

2024. május 13. 18:29
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

A nyitókép illusztráció. Fotó: GIUSEPPE CACACE / AFP

„1. Az elmúlt 100 év tapasztalata alapján az államok közötti (!) háborúkban a légifölény, ha nem is elegendő, de egyértelműen szükséges feltétele a győzelemnek. Az esélye annak, hogy egy állam háborút nyerjen úgy, hogy a légifölényt egyértelműen a másik fél birtokolja, elenyésző.

2. Ebből kiindulva, a háború első kaotikus hónapjai után, a légi hadszíntér eseményei sokkal jobban érdekeltek, mint ami a szárazföldön vagy a tengeri hadszíntéren történik.

3. Mivel Ukrajna esetében alig beszélhetünk harci repülésről, az ukránok szempontjából a légifölény megtagadása az oroszoktól, kizárólag földi telepítésű légvédelmi eszközökkel történhet.

4. Ebből kiindulva, az ukrán légvédelmet azonosítottam be mint azt a clausewitzi Schwerpunkt-ot, ami el fogja dönteni a háború menetét.

5. A trend, amit a WSJ által közölt grafikon ábrázol, egyértelműen mutatja az ukrán légvédelem folyamatos hanyatlását, különösen a rakétaelhárítás terén.

6. A ballisztikus rakétákkal való megküzdés objektív nehézségét láttuk az április 14-i Izrael elleni támadás során is. A rossz hír az, hogy erre a problémára nincsenek gyors, egyszerű és ár-érték arányos megoldások. A bizonyított hatékonyságú elhárító rendszerekből kevés van, rendkívül költségesek, és ahol a rendelkezésre állnak, ott nélkülözhetetlenek.

7. Bár léteznek technológiai ellentrendek, semmi jelét nem látok egy gyors haditechnikai forradalomnak ezen a téren.

8. Ahogy a szárazföldi hadviselést a védelem uralja, úgy uralja a támadás a tengeri és a légi hadszíntereket.

9. Az ukrán légi hadszínteret már hónapok óta az orosz siklóbombák dominálják a taktikai szinten, és az orosz ballisztikus illetve kvázi-ballisztikus rakéták a stratégiai szinten.

10. A kérdés, hogy az oroszok képesek lesznek-e arra, hogy ezekből az ideiglenes technológiai előnyökből stratégiai sikert kovácsoljanak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Gyerekek kaptak behívót Ukrajnában

„Többen is jelezték, hogy 17 évesen is behívót és felszólítást kaptak” – mondta Dunda György. Az ukránok közleményben kezdtek el magyarázkodni.

2 órája

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. május 15. 17:36
Csomorkany Nem biztos, h elfoglalni akarja. Csak kizárni az USA-t
survivor
2024. május 15. 17:35
illibero-2 Ez nem igaz. Jó kis MiGjeik voltak.. MiG 17-esek...
illibero-2
2024. május 14. 09:29
Vietkongoknak nem volt egyetlen repülőjük sem, mégis úgy végződött a háború, h az amerikaiak és kiszolgálóik az ostromlott Saigonban kétségbe esetten próbáltak feljutni az utolsó repülőgépre. Mudzsahedineknek nem volt egyetlen repülőjük sem, mégis úgy végződött a háború, h az amerikaiak és kiszolgálóik az ostromlott Kabulban kétségbe esetten próbáltak feljutni az utolsó repülőgépre. A terep legalább olyan fontos, mint a légifölény.
Csomorkany
2024. május 13. 23:58
Ezzel az elemzéssel az a baj, hogy a hadicélok asszimetrikusak: Ukrajna nem akarja elfoglalni Oroszországot, Oroszország meg Ukrajnát igen. Ezért Ukrajna győzelme az, ha fönnmarad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!