Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A portugálok is elismernék Palesztinát

2024. május 23. 20:17

Sőt az egész EU-t ebbe az irányba tolnák.

2024. május 23. 20:17

Nyitókép: Jorge Mantilla/AFP

 

A portugál kormány továbbra is elkötelezett Palesztina államként való elismerése mellett, de az EU tagállamai között a lehető legszélesebb konszenzusra törekszik

 – írták meg a portugál külügyminisztérium forrásai.

„Ez csak idő kérdése” – mondta a portugál külügyminisztérium egyik forrása szerdán, rámutatva, hogy Lisszabon mediációs pozíciót foglal el az EU-ban ebben a kérdésben, ezért „különböző államokkal konzultál, hogy a legnagyobb konszenzust érje el, és 

a legtöbb országot bevonja a két állami megoldásába, ami: Izrael és Palesztina.”

A minisztériumi forrás hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontját már több alkalommal kifejtette Paulo Rangel, a portugál diplomácia vezetője, és ez az előző kormány irányvonalát követi. Rangel egy interjúban elmondta, hogy 

a portugál kormány jelenleg nem csatlakozik Spanyolországhoz Palesztina államiságának elismerésében, és kifejtette, hogy „a legmegfelelőbb pillanatra várnak, hogy ezt a lépést megtegyék”.

Bár elismerte, hogy Portugália álláspontja hasonló Spanyolországéhoz, hangsúlyozta, hogy ez mégsem ugyanaz, mert van egy időbeli eltérés. 2023 végén João Gomes Cravinho korábbi külügyminiszter elmondta, hogy 

Palesztina államként való elismerése „valami, ami meg kell történjen”, de „néhány közeli partnerrel” együttműködve és „egy békét elősegítő pillanatban”.

Ugyanezen alkalommal a korábbi miniszter azt mondta, hogy 

„nem lesz kollektív elismerés” az EU részéről, mivel „különböző országoknak különböző álláspontjaik vannak.”

Spanyolország, Írország és Norvégia bejelentették, hogy május 28-tól elismerik Palesztina függetlenségét.

Eközben Szlovénia bejelentette, hogy „a következő napokban” csatlakozik Palesztina elismeréséhez, Robert Golob miniszterelnök szerint, aki találkozik a blokk azon országainak vezetőivel, amelyek még nem ismerték el Palesztinát. Márciusban Szlovénia kinyilvánította készségét Palesztina elismerésére egy közös nyilatkozatban Spanyolországgal, Máltával és Írországgal az Európai Tanács brüsszeli ülésén.

Spanyolország, Írország és Norvégia közös kezdeményezését a palesztin vezetők üdvözölték, míg az izraeli kormány bírálta, és visszahívta nagyköveteit a három országból.

Az elismerésre egyre több európai vezető és tisztviselő jelentette ki támogatását a közel-keleti kétállami megoldás mellett, miután a Hamasz októberi támadása Izrael ellen és Izrael válaszcsapása Gáza ellen történt. Egyesek az elismerést politikai eszközként tekintik, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a kétállami megoldás elfogadása érdekében, annak ellenére, hogy a Netanjahu kormány ellenségesen viszonyul az ötlethez.

 

 

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­l­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Szvv
2024. május 24. 17:11
Csoda izgalmas a saria… Kell ilyen állam. 🤣👍
citromosParizer
2024. május 23. 23:26
és meg tudják mutatni a térképen, hogy hol van az elismert Palesztina? ennyire csövesek hogy lehetnek? :D
Antifleto
2024. május 23. 22:51
Csak létező határokkal rendelkező területet lehet államnak nevezni, és elismerni, de a szivárványos köd mögül nehéz a valóságot értelmezni a liberálfasiszta elitnek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!