Yoram Hazony a brüsszeli NatCon konferencián: A baloldal fél a nemzeti függetlenség eszméjétől!

2024. április 16. 12:43

Az izraeli filozófus elmondta: olyan kort élünk, ahol a politikai ellenfél mindent megtesz, hogy még konferenciát se tudjanak tartani a konzervatívok.

2024. április 16. 12:43
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: MCC/Molnár Mihály

Ahogy arról a Mandiner beszámolt: Brüsszel baloldali vezetésétől kezdve a helyi szélsőbaloldali Antifa csoportokig mindent megtettek, hogy megakadályozzák a brüsszeli békepárti és migrációellenes National Conservatism konferenciát. Nem sikerült. Miután fenyegetések hatásra visszamondta az első helyszín, az utolsó pillanatban a második rendezvényközpont is visszamondta a konferenciát. Azonban kedden reggel egy harmadik helyen a brüsszeli Claridge-ben elkezdődött a NatCon 2024. A konzervatív politikusokat, gondolkodók és újságírókat Yoram Hazony az Edmund Burke Foundation vezetője köszöntötte. A filozófus elmondta: harmadik próbálkozásra sikerült megtartani az eseményt. 

„Szeretnék feltenni egy egyszerű kérdést. Hányan vannak olyanok a teremben, akik már próbáltak meghiúsítani egy eseményt? Nincs itt senki ilyen. Úgy látszik nem tudjátok, hogyan működik a demokrácia.

 Az újfajta demokrácia titokzatos módon működik” 

– jegyezte meg Hazony. 

A filozófus elmondta: már 2016 óta tartják a konferenciát, de ilyen nagy ellenállásra még nem került sor. Hozzátette: régen a társadalom elegánsan működött, voltak szabályok, azonban ma már nem így működnek a dolgok. 

„Ez egy olyan kor, amikor nem számíthatunk az alapvető udvariasságra, vagy bármifajta kegyességre az ellenféltől. Nem számíthatunk kegyességre azoktól, akik politikailag erőszakosak. 

Valahogy meg kell nyernünk a választásokat, miközben megőrizzük a méltóságunkat, és kitartunk az igazságosság és a jóság mellett”

 – mondta Hazony. 

A filozófus elmondta: mióta elkezdték a National Conservatism konferenciák rendezését a résztvevőket mindig azzal támadták, hogy veszélyt jelentenek a demokráciára. Hazony feltette a kérdést: milyen értékeket képvisel a konferencia? Mit jelent a nemzeti konzervativizmus? 

„Fenn akarjuk tartani a nemzeteinket, meg akarjuk őrizni a függetlenségünket. Ellenőrizni szeretnénk a saját határainkat. Azt akarjuk, hogy saját jogi rendszerünk legyen, saját bíróink, mely a saját törvényeinken és alkotmányos tradíciónk alapján működik. Saját döntéseket akarunk hozni. Mi akarunk rendelkezni a saját költségvetésünkről, szeretnénk dönteni a gazdasági politikánkról, hogy mi a legjobb az országunk prosperitása szempontjából. Ezek nem olyan extrém dolgok” – sorolta Yoram Hazony. 

A filozófus megjegyezte: alapvető dolgokat szeretnének, mégis Brüsszel baloldali polgármestere azt nyilatkozta, hogy amint meghallotta „milyen emberek” jönnek a konferenciára, úgy érezte hívnia kell a rendőrséget és megakadályozni az eseményt.

„Tudjuk jól miről szól ez. Alig két hónap van az EP választásokig. 

S hamarosan több fontos választásra is sor kerül Nyugaton: Amerikában és az Egyesült Királyságban. Az ellenfeleink annyira ijesztőnek találnak minket, hogy nem akarják megengedni, hogy megszólalhassunk. (...) Ennyire ijesztő a nemzeti függetlenség eszméje, ennyire ijesztő a nemzeti konzervativizmus” – mondta Hazony. 

A filozófus hozzátette: a győzelem a konzervatívoké. Ha nem is a következő választásokon, de hosszútávon. 

„Demokráciát szeretnénk, fenn szeretnénk tartani apáink és anyáink örökségét. Ez nem nagy kérés. Ez a helyes kérés. S a végén győzedelmeskedni fogunk ezen az őrületen” – jelentette ki Hazony. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 17. 16:57
Elnyomás vagy szabadság jellemzi azt az Orbanisztánt, ahol a hatalmi ágak egybegyúrva, egyetlen ember kezében vannak, aki egyedül jelöli ki az államfőket és az alkotmánybirákat, s ahol a vele egyet nem értők ki vannak tiltva a közpénzből fenntartott Médiából, ahol megszüntették a népszavazás intézményét s ahol egyoldalú, egypárti még az ország Alkotmánya is? A válasz egyszerű.
Dixtroy
2024. április 16. 15:36
"Fenn akarjuk tartani a nemzeteinket, meg akarjuk őrizni a függetlenségünket. Ellenőrizni szeretnénk a saját határainkat. Azt akarjuk, hogy saját jogi rendszerünk legyen, saját bíróink, mely a saját törvényeinken és alkotmányos tradíciónk alapján működik. Saját döntéseket akarunk hozni. Mi akarunk rendelkezni a saját költségvetésünkről, szeretnénk dönteni a gazdasági politikánkról, hogy mi a legjobb az országunk prosperitása szempontjából. Ezek nem olyan extrém dolgok" De azok, ha nem bevándorló muszlim közösség nevében akarod ezt, hanem keresztény európaiként.
Patika
2024. április 16. 15:21
Az izraeli filozófus elmondta: olyan kort élünk, ahol a politikai ellenfél mindent megtesz, hogy még konferenciát se tudjanak tartani a konzervatívok. --- ha nincs több gondolata már ez is elég a tutihoz.
pipa89
2024. április 16. 14:48
Hümm, most akkor Viktorról készül majd egy olyan brüsszeli kép, mint itthon az átkosban? Elveszik előállítani a balga rendőrök???????????????????????? Hát, ennyire beszartak :-D :-D :-D Ennél jobb kampány nyitó konferencia nem is kell! Ebből kell shortokat csinálni és kitacepaózni a netet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!