Putyin beteg – a hír, amely évek óta foglalkoztatja a világot

2024. április 13. 09:07

A Kreml rendre gyorsan cáfolja az orosz elnök súlyos egészségügyi problémáiról szóló híreket – ám, ahogy a mondás tartja: nem zörög a haraszt.

2024. április 13. 09:07
Szabó Péter

Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP

Az elmúlt években rendszeresen előkerül a téma, hogy Vlagyimir Putyin valamilyen súlyos betegséggel küzd, egészségi állapota hosszú idő óta spekulációk és pletykák tárgya – írja az Independent. A főként rosszakarói és politikai ellenfelei által terjesztett, de bizonyítást sosem nyert híreket a Kreml mindig gyorsan cáfolta, a hivatalos álláspont szerint szó sincs róla, hogy az orosz elnök dublőröket használna hivatalos szereplése során vagy súlyos beteg lenne.

A híresztelések alapján szenvedett a rák különböző formáitól, agydaganattól, a legújabb jelentések szerint már vot szívleállása és Parkinson-kór is gyötri, miután egyesek látni vélték, hogy a fehérorosz vezetővel és szövetségessel, Alekszandr Lukasenkóval folytatott közelmúltbeli külön találkozóján kéz- és lábremegéstől szenvedett, és időnként a testéhez szorította az öklét.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiváló erőállapotban

Ezt most sokan nem szívesen olvassák az orosz elnökkel kapcsolatban, de

Vlagyimir Putyin bizony remek fizikális állapotnak örvend – köszönheti ezt a génállományának és a sportos életvitelének egyaránt.

A 71 éves államférfi mindig azon fáradozott, hogy megmutassa az orosz népnek, milyen szívós és kitartó: a judo és a jégkorong iránt elkötelezettségéről sűrűn lehet olvasni, de emlékezetesek azok a jelenetek is, amelyeken lovagol vagy éppen vadászik.

Látványos felvételek időről időre napvilágot látnak a két világhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország vezetőjéről, amelyek Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kondíciója közötti különbségre világítanak rá. Míg a Fehér Ház első embere az utasszállító repülőgépre vezető lépcsőkön is nehezen közlekedik, addig az orosz vezető egy rakétákat szállító repülőgép pilótafülkéjébe is játszi könnyedséggel mászik fel a szinte függőleges létrán.

Ezt is ajánljuk a témában

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin élt, él és élni fog
Fotó: Natalia Kolesnikova/POOL/AFP

De ennyi bevezető után nézzük, milyen betegségeket feltételeztek Vlagyimir Putyinnál!

Ezt is ajánljuk a témában

Parkinson-kór

Sir Richard Dearlove nyugalmazott brit hírszerző tiszt, az M16 korábbi vezetője jelentette ki, Putyinnak valami „alapvető” baja van, mert az egészségi állapota fokozatosan romlik.

„Nincs egyértelmű bizonyítékom Putyin betegségére, de vannak még olyan kapcsolataim és barátaim Kelet-Európában, akik szerint valami alapvetően nincs rendben vele orvosilag.

Valószínűleg Parkinson-kórban vagy motoros neuronbetegségben szenved.

Ezeket a híreket csak tovább erősítette számos nyilvános szereplés, amelyeken törékenynek és feszültnek tűnt” – mondta Dearlove.

Az egyik ilyen: a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel tartott megbeszélés, amelyen Putyin végig szorongatta az asztalát, és a 12 perces felvételen jól látszik, egy pillanatra sem engedte el.

Rák

Az orosz biztonsági szolgálat egykori tisztje azt állította, hogy Putyinnak „legfeljebb két-három éve van hátra”, mert az orosz elnököt előrehaladott állapotú rákbetegség támadta meg.

„Azt mondták nekünk, hogy sűrű fejfájástól szenved, és amikor megjelenik a tévében, hatalmas betűkkel teleírt papírokról olvassa a beszédeit. Olyan nagyok a betűk, hogy minden oldalon csak néhány mondat fér el.

Rendkívül gyorsan romlik a látása”

– mondta az orosz tiszt.

Hasonló állítást tett egy volt oligarcha is, aki a felvételek szerint Putyin egészségi állapotáról tárgyalt egy kockázati tőkebefektetővel. A pletykák kitérnek rá, hogy Putyint közvetlenül az ukrajnai orosz invázió előtt meg kellett műteni, mert az elnök „megőrült”. Az orosz lapok szerint rendszeresen jár Szocsi üdülővárosba a moszkvai Központi Klinikai Kórház orvosainak a társaságában.

Agydaganat

Angus Dalgleish, a londoni egyetem St. George's onkológiai professzora azt fejtegette, Putyin elmúlt években tapasztalható viselkedésbeli változása agydaganatra utal. A szakember az orosz elnök arcának a változásából következtet a súlyos problémára.

Ezt is ajánljuk a témában

Szívroham

Egy másik nehezen értelmezhető híresztelés, hogy Putyin már többször szenvedett szívleállást, amely után újra kellett éleszteni. Egy titokzatos Telegram-csatorna, a General SVR, amely korábban Putyin egészségi állapotára vonatkozóan tett állításokat, azt közölte, hogy az orosz vezetőt a hálószobája padlóján „a földön fekve, szemeit forgatva” találták meg az őrök. Azt állították, hogy

az orvosok gyorsan újraélesztették, majd egy magán egészségügyi intézménybe szállították.

Ami a sok feltételezésből megállja a helyét, az egyetlen tény: a Kreml szóvivője következetesen „abszolút ostobaságnak” minősítette az összes, Putyin egészségéről szóló pletykát. De ahogy a mondás tartja: nem zörög a haraszt...

Az orosz elnök politikai ellenfelei rendszeresen igyekeznek megkeseríteni Vlagyimir Putyin életét
Fotó: Ina Fassbender/AFP

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­­o­k­ ­­­v­á­r­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
irondome
2024. április 14. 08:12
De hát már nem is él. csak dublőrök keltik azt a látszatot, mintha még itt lenne.
iimre
2024. április 14. 00:19
"Mandiner444hu ápr13. 15:10 Szerintetek miért léptet ki mindig mindenkit a Mandiner? Ha pusztán technikai oka lenne már hónapokkal ezelőtt olvosolták volna." Az a "mindenki", akire gondolsz, "mindig" rosszul használja. :P
tferenc-2
2024. április 13. 21:42
Több mint két éve ismerjük a jól begyakorolt és szokásos szöveget, Putyin úr betegségeiről. Ezek szerint az oroszok sikerrel támadnak a frontokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!