Lemondott a dél-koreai miniszterelnök, áll a bál az ázsiai országban

2024. április 11. 07:02

Vereséget szenvedett a választásokon az ország konzervatív vezetője.

2024. április 11. 07:02

Nyitókép: Jung Yeon-je / AFP

Felajánlották lemondásukat a dél-koreai kormány vezető politikusai, hogy vállalják a felelősséget a szerdai nemzetgyűlésen elszenvedett súlyos vereségért – írta a Guardian. A miniszterelnök, Han Dokszu csütörtökön benyújtotta lemondását, miután nyilvánvalóvá vált a konzervatív Népi Erő Párt (PPP) által elszenvedett vereség mértéke a szerdai választásokon.

Bocsánatot kérek az emberektől pártunk nevében, amely nem kapta meg az emberek támogatását”

– mondta Han újságíróknak Szöulban. Jun Szogjol dél-koreai elnök alázatosan elfogadta a választások eredményét, és az államügyek átdolgozását ígérte a választóknak.

 A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, és nagy csapást mértek Junra és konzervatív pártjára, azonban a minősített többséget nem tudták elérni.

„A kormány elgondolkodik az állami ügyeken, hogy lássa, voltak-e hiányosságok az elvárások teljesítésében, és még több erőfeszítést fog fordítani az emberek megélhetésének javítására, valamint az ország jövőjét szolgáló reformfeladatok előrevitelére” – mondta miniszterelnök a Yonhap szerint a csütörtöki kabinetülésen.

A koreai Demokrata Párt (DP) a 254 közvetlenül megválasztott képviselői helyből 161-et, míg a Népi Erő Pártja  (PPP) 90 helyet szerzett. Az arányos képviseletet is figyelembe véve a DP és szatellitpártja összesen 175, a PPP és a szatellitpártja pedig összesen 108 mandátumot szerzett – közölték a médiajelentések.

Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a kétharmados többséget, amely lehetővé tette volna az elnöki vétó megkerülését és az alkotmánymódosítások elfogadását. Ennek ellenére az elemzések szerint az elnök, aki hamarosan ötéves ciklusának feléhez ér, „béna kacsa lesz”. Az elemzők szerint a választás tulajdonképpen egy népszavazás volt az elnök személyéről, akinek munkáját az elmúlt években a megélhetési válság és több politikai botrány is nehezítette.

A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint közel 29,7 millió ember, azaz a választásra jogosultak 67 százaléka adta le szavazatát. Ez volt az eddigi legmagasabb részvételi arány a parlamenti választásokon Dél-Koreában, habár a részvételi adatok még így is elmaradtak a legutóbbi elnökválasztástól, amely hatalomba juttatta Junt. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:52
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­l­­­á­­n­­­y­­­o­­­k­­ ­­­v­á­­r­n­­a­­­k­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
tavirozsa2
2024. április 11. 10:02
Nem tudom, hogy Dél-Koreában mit jelent a "konzervatív" ill. "liberális" politikai erő. Ennél igényesebb cikk kellett volna!
lhotx
2024. április 11. 08:17
Megalapítom a Lóerő Pártot, mely kizárólag a valóságban létező energia viszonyai közötti programokat fogja kínálni megszavazásra. Semmilyen mélykontinentális lehatolás, semmilyen „8x annyi bevitt energiával kihozott egységnyi palagáz”, semmilyen felszínt tovább(!) melegítő villamosság-betárolás, kein thermonukleares Kraftwerk – maradunk a valóságnál.
europész
2024. április 11. 08:15
Az elert jolet utan kovetkezik a liberalizmus zavaros mocsara a benne halaszokkal majd ismet az orszag lerongyolodasa.Hatott rajuk az amerikai degeneralt rogeszme. Lesz meg ennek bojtje is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!