Korrupcióval vádolják a Bizottságban Von der Leyent, a politikus is megszólalt

2024. április 09. 18:38

Ez már az EP-választás kampánya, minden jel szerint kezd csúcsra járatódni a politikai sárdobálás és a pozícióharc Brüsszelben.

2024. április 09. 18:38
Maráczi Tamás

Visszautasította az Európai Bizottság elnöke a személyét ért politikai támadásokat, amelyek haveri állásosztással vádolják. Mint a politikus fogalmazott: a bizottsági alkalmazottak pályázatai „világosak, tiszták és átláthatóak". 

Az EU végrehajtó testületében politikai vihart okozott, amikor kiderült, a testület kis- és középvállalkozások képviselőjének tisztségét az a Markus Pieper EP-képviselő nyerte el, aki Von der Leyen német anyapártjának, a CDU-nak a politikusa, ráadásul 

úgy futott be a kiemelt fizetéssel járó posztra, hogy két másik jelölt magasabb pontszámot ért el nála az álláspályázatnál.

A feszültség szintjét jelzi, hogy a kedélyek megnyugtatására hétfőn levelet írt a Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn is, aki állította: mindhárom induló alkalmas a tisztség betöltésére, de érdemei és a kkv-k terén szerzett tapasztalatai miatt Pieperre esett a válasz.

A Hahn-levél azonban nem tudta eloszlatni a kérdőjeleket: négy biztos - Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke, Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni és Thierry Breton biztosok – jelezte, 

nem kaptak megnyugtató választ az átláthatósággal kapcsolatos korábbi aggályaikra. 

Ezért a kérdést napirendre vették a Bizottság rendes szerdai ülésén.

A Politico emlékeztet, ez az ügy az eddigi legnyíltabb „lázadás" Von der Leyen ellen, amióta 2019-ben a testület élére került, és egyúttal jelzi a politikai feszültséget, amely várható újrajelölése körül jelentkezik. Júniusban EP-választások lesznek, és átrendeződik majd a Bizottság is, de mivel a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP) újra őt jelölte a testület élére, minden valószínűség szerint újabb öt éves ciklusra felkérést nyerhet az EB vezetésére Von der Leyen.

Az úgynevezett Piepergate-ügy azonban árthat neki, hiszen ez már a második kellemetlen ügye: 

nemrég kiderült, hogy az Európai Ügyészség vizsgálatot indított a Pfizergate-ügyben, hogy a Covid-járvány idején sms-ekkel lobbizott jelentős vakcinavásárlási szerződések megkötésére. 

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­l­­á­­­n­­y­­­o­­k­ ­­­v­­á­­r­n­­a­­­k­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Hangillat
2024. április 09. 21:49
EUrsulasgate EUrsulatür EUrsulafenster EUrsulablindesfenster
petronius50
2024. április 09. 21:39
"Mint a politikus fogalmazott: a bizottsági alkalmazottak pályázatai „világosak, tiszták és átláthatóak". " Akárcsak a főnökasszony SMS-ei...
5m007h 0p3ra70r
2024. április 09. 21:17 Szerkesztve
»Novicsok-5Intel 2024. április 09. 20:07 Akkor ti is birkák vagytok? 2019-ben a Fidesz ódákat zengett róla.« A Fidesznek van a legkevesebb beleszólása abba, hogy ki legyen a Bizottság elnöke. De még Orbánnak sem sok. Ezen hiába is rugózol, bütyök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!