Rendkívüli!

Rendkívüli: iráni drónok indultak el Izrael ellen, küszöbön a háború

Ezt tervezi Ferenc pápa a halála esetére

2024. április 03. 08:43

A szentatya elárulta, milyen temetést szeretne.

2024. április 03. 08:43

Nyitókép: Tiziana FABI / AFP

 

Elődeihez képest szerényebb temetési szertartást akar magának Ferenc pápa, aki a vele készített legújabb interjúkötetben XVI. Benedekkel való kapcsolatáról is részletesen beszélt az olasz ajtóban kedden közzétett részletek szerint. Ferenc pápa kijelentette, XVI. Benedek temetése volt az utolsó, amelyen az egyházfőt nyitott koporsóban ravatalozták fel.

Szerényebb temetést akarok magamnak”

– hangoztatta. Ferenc pápa Javier Martínez-Brocal spanyol újságírónak nyilatkozott, akinek az egyházfővel készített interjúkötete szerdán jelenik meg spanyol nyelven Ferenc pápa. Az utód címmel. A pápa korábban többször beszélt arról, hogy pontos intézkedéseket hagyott hátra temetési szertartásával kapcsolatban, és elődeivel ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Vatikántól távolabbi, római Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék örök nyugalomra.

Ferenc pápa az interjúkötetben elmondta, hogy XVI. Benedek pápa tavalyi temetését teljes mértékben a néhai egyházfő egykori személyi titkára, Georg Gänswein szervezte meg. Georg Gänswein a német pápa temetésével egy időben publikálta „Semmi más, csak az igazság” című könyvét, amelyben Ferenc pápát is bírálta. Ferenc pápa most úgy reagált, hogy Georg Gänswein időzítéséből hiányzott a „nemesség és az emberség”.

Ami a korábban a Vatikánban visszavonultan élő nyugalmazott pápával, XVI. Benedekkel való kapcsolatát illeti, Ferenc pápa elmondta, hogy az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatról vallott nézetei miatt egyes bíborosok „perbe akarták fogni”, eretnekséggel vádolva őt, de „Ratzinger a védelmére kelt”.

Ferenc pápa felidézte a Joseph Ratzinger bíborost pápává választó 2005-ös konklávét is: az első szavazási fordulókban a mostani pápa a második legszélesebb támogatást élvező jelöltnek bizonyult Ratzinger mögött. Negyven szavazatot kaptam a száztizenötből, a rám adott voksokkal akarták „blokkolni” Ratzinger pápává választását, így nem tudta volna megszerezni a pápaválasztáshoz szükséges kétharmadot – emlékezett vissza Ferenc pápa.

Nem akartak külföldi pápát”

– hangoztatta, hozzátéve, hogy a taktikázással a bíborosok egy csoportja egy harmadik jelöltet akart célba juttatni. „Ratzinger az egyedüli volt, aki akkor pápa lehetett, mivel átmenetet biztosított II. János Pál után” – mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, elődje nagy ellenállással találta szembe magát a Vatikánban.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-72
2024. április 14. 02:18
🍓 ️ F­­o­­­r­r­ó­­­ l­á­n­yok sz­ex­­­et ak­­­ar­­­n­­­ak, ba­sz­­d m­­eg ők­­­et 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
goldie-2
2024. április 03. 15:33
Aki ezt a címet adta, nem ismeri a magyar nyelvtant.
iimre
2024. április 03. 10:49
"Ezt tervezi Ferenc pápa a halála esetére" Ha nem a feltámadást, akkor kamu az egész egyháza. :DDD
5m007h 0p3ra70r
2024. április 03. 10:07
Miután meghalt végre pihen egy kicsit. Elmegy kirándulni és iszik egy pohár bort egy trattoriában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!