Egy szigeten vesztek össze németek és franciák

2024. április 22. 17:45

Az AfD a német kormánynak akart behúzni egyet, de Marine Le Pennek sikerült.

2024. április 22. 17:45
LE PEN, Marine

Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Cseles módon kívánta megleckéztetni Olaf Scholz kormányát az Alternatíva Németországnak (AfD): csütörtökön benyújtottak egy írásos kérdést, melyben megkérték a német kormányt, hogy „kommentálja az Egyesült Nemzetek Szövetsége Közgyűlésének határozatait, melyekben előírják Franciaországnak, hogy adják vissza Mayotte szigetcsoportját a Comore-szigeteki Uniónak”.

Mayotte 1974-ben, 1976-ban, majd 2009-ben is népszavazással erősítette meg, hogy Franciaországhoz kíván tartozni, nem pedig a Comore-szigetekhez, melyekhez földrajzi értelemben kapcsolódik. Tette ezt annak ellenére, hogy az ENSZ valóban elismeri a Comore-szigetek fennhatóságát Mayotte felett.

A kérdéssel az AfD szándéka az volt, hogy rávilágítson a német kormány állítólagos kettős mércéjére,

mely szerintük abban nyilvánul meg, hogy míg Mayotte esetében elfogadják, hogy a helyi lakosság népszavazással felülírja a nemzetközi jogot, a Krím esetében ezt nem teszik.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) legfontosabb politikusa, volt vezetője és többszörös elnökjelöltje ugyanakkor megszólítatlanul is érintve érezte magát az AfD akciójában – számol be az Euractiv. Német kollégáinak azt javasolta, „rendkívül esetlen” összehasonlítások felállítása helyett „inkább foglalkozzanak Németország problémáival”. Felajánlotta azt is, hogy szükség esetén az Identitás és Demokrácia frakció keretein belül szívesen tart „néhány geopolitikaórát”, és elmagyarázza nekik, hogy „miért fejezték ki a mayotte-iak már háromszor abbéli igényüket, hogy franciák legyenek”.

Matthias Moosdorf AfD-szóvivő teljes megdöbbenéssel fogadta, hogy Le Pen beszólt nekik, állításuk szerint „itt senki sem feltételezte volna, hogy ez megsérti az RN-t”.

A két jobboldali formáció nem először zörrent össze.

Januárban Le Pen elhatárolódott az AfD azon kiszivárgott javaslatától, hogy „remigráció” címszó alatt a német társadalomba állításuk szerint beilleszkedni képtelen német állampolgárokat is kiutasítsanak az országból.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­n­y­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­r­n­a­k­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
kar-6-alom
2024. április 23. 21:41
Egyre inkább erősödik bennem az a meggyőződés, hogy ez a Tommaso Fideszpárti. Annyira távol esnek a kommentjei a józan észtől, hogy ez már csak szándékos lehet. Szerintem úgy próbálja lejáratni a baloldalt (DK-t), hogy bődületes baromságokat talál ki, ezzel bizonyítva, hogy az ellenzéki szimpatizánsok mind beszűkült gondolkodású, rögeszmés Orbánfóbiások, akik még a román hadsereget is felszabadítóként ünnepelnék, ha elzavarnák a kormányt.
2024. április 22. 22:27 Szerkesztve
Megérteném a vitát, ha a KRÍM az övéké volna... de sajnos annyi kiözük sincs hozzá, mint az orosz télnek a sivatagi hőséghez... de ki tudja ha esetleg kidugnák a fejüket az inkubátorból rájönnének, hogy odakinn más a helyzet... (pl Krím félsziget qrvára nwem sziget)
Tommaso
2024. április 22. 20:01
A HAZAÁRULÓ HÁBORÚS BŰNÖS , Kőbányai Horthy Miklós KÉTSZER játszotta át a románoknak ERDÉLYT. Az nem érv, hogy Nürnbergben nem itélték el, attól még háborús bűnös. Számos bűnös megúszta, Mengele, gr Tisza István, O.J. Simpson, Ante Pavelić, Orbán Viktor, Tiborcz István, Kövér László testvére, Szájer József, a Drogos Deutsch, stb.. HORTHY három nagyhatalomnak is hadat üzen, három ország ellen is agressziót követett el. De vissza Erdélyre. 1941-ben az oroszok nekünk igérték Erdélyt, ha nem támadjuk meg őket. Erre Horthy gyorsan megtámadta a SZU-t. Csak nehogy visszakapjuk Erdélyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!