A csernobilinél is nagyobb katasztrófával szórakoznak az oroszok és az ukránok

2024. április 08. 15:06

Dróntámadás érte az atomerőművet Ukrajna megszállt részén, a két fél egymásra mutogat, de ez tényleg nem játék – Somkuti a Mandinernek!

2024. április 08. 15:06
A zaporizzsjai atomerőmű

A zaporizzsjai atomerőmű. Forrás: Wikipedia.

***

Az egy dolog, hogy vívja a két oldal a narratívaháborúját, s ehhez jól jön néha egy ilyen támadás. Az is igaz, hogy egy atomerőműben sokszintű biztonsági rendszer igyekszik megelőzni egy robbanást, de nem jó dolog drónokkal támadni egy atomreaktort – reagált lapunk megkeresésére Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Ugyanis, mint arról többek között a BBC is beszámolt, drón csapódott a Zaporizzsja erőmű hatodik blokkjának védőkupolájába az orosz-ukrán fronttól nem messze. Az erőmű – amely

Európa legnagyobb atomerőműve – egyébként a háború kezdete óta orosz megszállás alatt van, így orosz fennhatóságú területen ért földet a drón.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint természetesen Ukrajna áll a támadás mögött, amelyben három ember megsebesült; Ukrajna meg nyilván tagadta részvételét. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) többször is figyelmeztetett az ilyen támadásokra, vezetője pedig meggondolatlannak nevezte a vasárnapi dróncsapást, mondván, senkinek nem jó, és nem hoz előnyt semelyik félnek sem az ilyen tevékenység.

Somkuti annyival egészíti ki a megállapítást, hogy az erőmű egyébként jelenleg nem termel áramot, viszont alapjáraton kapcsolódik a hálózatra. „Nagyon veszélyes lehet, ha teljes teljesítményen fut” – teszi hozzá.

A narratívaháború során az oroszok igyekeznek megmutatni, hogy az ukránok felelőtlenek, és akár egy csernobilinál nagyobb nukleáris katasztrófát is kockáztatnának, csak orosz kézben ne termeljen az erőmű, és az ukránok is hasonló narratívát visznek, mondván, az oroszoktól bármi kitelik.

„Megbízható bizonyíték senkinek sincs, hivatalos verziója meg csak az oroszoknak van – bármit szednének elő a terepről, a másik fél hamisítványnak kiáltaná ki” – szögezte le Somkuti. Az erőmű nincs állandó felügyelet alatt, a NAÜ is csak időnként látogatja meg, teszi hozzá.

Ugyanakkor „kicsi az esélye, hogy az erőmű teljesen megsemmisüljön egy támadás következtében, de egy jól felszerelt katonai drónnal nagyon komoly károkat lehetne okozni” – mondja a szakértő –

„egy atomerőmű szinte mindenre fel van készítve, de egy bombatámadásra azért nincsen”.

Ha működő blokkot talál el mondjuk egy kisrepülő méretű eszköz – amely két motorral akár egy tonna robbanóanyagot is tud szállítani – itt az a kérdés, sikerül-e megakadályozni a nukleáris láncreakció megszaladását – mutat rá Somkuti. Az erőműben fel vannak készülve akár gyors leállásra is, hogy ezt megszakítsák, és ebben az esetben nem kell komolyabb katasztrófától tartani.

Persze a mostani támadás inkább a narratívaháború táplálására történt, semmint, hogy kárt okozzon az erőműben, ugyanakkor Somkuti nem tartja lehetetlennek, hogy előfordulhat egyszer, hogy mellétrafálnak, ami szintén kockázat.

Kérdés persze, ki vállalná ezt a kockázatot? Somkuti szerint az éppen támadásban lévő és jó helyzetben lévő oroszoknak talán kevésbé érdeke az ilyesmi, ugyanakkor az ukránok érintettsége kapcsán is figyelembe érdemes venni az általában uralkodó szélirányt, ami

Ukrajna felé fújná a radioaktív anyagokat.

Mindenesetre egyhamar erre nem fogunk választ kapni.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. április 09. 07:10
Nem kellene ezeket az ujránokat közelebbről lecsekkolni? Hátha kiderülne róluk, hogy brit, jenki etc. zsoldosok?
Intel
2024. április 09. 04:47
A neves szerző ezúttal valamit félreértett. A NAÜ megfigyelői nem időszakosan hanem állandóan az erőműben tartózkodnak. A főnökük Grossi úr látogatja őket időnként. Másrészt ezek a megfigyelők már többször megállapították, hogy az erőművet az ukránok lövedékeivel az ukrán állások felől támadják. Harmadrészt az oroszok teljesen átvették az erőművet azaz elbocsájtották az összes egykori ukrán dolgozót.
EX_Terminator
2024. április 09. 03:40 Szerkesztve
A képlet egyszerű, az oroszoknak nem érdeke egy az ellenőrzésük alatt álló atomerőműt szétlőni. Az ukránoknak viszont simán érdekükben áll beszaratni az oroszokat meg az egész világot, hogy rákényszerítsék őket a fegyverek és pénz küldésére.
EX_Terminator
2024. április 09. 02:19
Szóval azt képzelik ha terrortámadással fenyegetnek meg fognak állni az oroszok... Tudjátok mit gondolok? Ideje egy kijózanító pofonnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!