Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Törökország és Kína is tárgyalást sürget az oroszokkal, Ukrajna nem zárkózik el

2024. március 04. 22:34

A török külügyminiszter őszintén beszélt Szergej Lavrovval, a kínai követ inkább a Nyugatnak üzent.

2024. március 04. 22:34
null

Hakan Fidan török külügyminiszter az Antalyai Diplomáciai Fórum végén – amely többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök részvételével zajlott – beszámolt arról: pénteken találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és tűzszünetet javasolt neki az orosz-ukrán háborúban.

„Ukrajna ügyében az a meglátásunk, hogy mindkét oldal elért a határáig annak, amit háború útján elérhetett. Azt gondoljuk, hogy ideje párbeszédet kezdeményezni a tűzszünetért” – mondta Fidan, hozzátéve, hogy 

ez nem jelenti a megszállás elismerését, a szuverenitás és a tűzszünet kérdéseit külön kell tárgyalni”.

Fidan jelezte: Törökország számára „nem eltűrhető valóság” több mint félmillió ember megsebesülése és halála, egy egész ország teljes elpusztítása. „Ennek valahogy véget kell érnie. Hogy ezt  megállítsuk, ahhoz tárgyalásokra van szükség, és ennek gondolatát mindenkinek meg kell szoknia” – szögezte le a török külügyminiszter.

Eközben Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettessel találkozott Kína Európa-ügyi különmegbízottja, Li Hui. Li európai körútján Lengyelországba, Ukrajnába és Németországba is ellátogat majd. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint az „ukrán krízisről” szóló eszmecserében „megállapítást nyert, hogy

bármiféle politikai és diplomáciai rendezés tárgyalása lehetetlen Oroszország részvétele és a biztonsági szférában fennálló érdekei figyelembe vétele nélkül”.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője február végi nyilatkozatában felvetette annak lehetőségét, hogy Ukrajna meghívhatja egy jövőbeni globális békekonferenciára Oroszország képviselőit.

Nyitókép: Sergei KARPUKHIN / POOL / AFP

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:57
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­e­­l­­d­­­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­p­u­n­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
pipa89
2024. március 05. 07:48
Az ember tudja, hogy Kína mozgása nem követhető le nyugati logikával, mégis idegessé tesz, hogy látszólag nem helyez semmilyen nyomást az USA-ra. Végtelen nagy hiba volt 1990 után megtartani a NATO-t!!!! Fel kellett volna számolni és Európának a saját lábára állni, mert leradíroz minket a térképről az a tény, hogy az USA ÉS EURÓPA ÉRDEKE NEM ESIK EGYBE! AZ USA AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚVAL VERT ÉKET NÉMETORSZÁG-OROSZORSZÁG-KÍNA KÖZÉ. EURÓPA NEM A SAJÁT JOGÁN POLITIZÁL, KERESKEDIK, TERMEL. NINCS SAJÁT VÉDELMI EREJE. EZ A POLITIKA TRAGÉDIA. A HÁBORÚS PSZICHÓZIS A PUSZTULATBA VISZI EURÓPÁT. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG SZAKADÉKBA VISZI A KONTINENST EZZEL A HÁBORÚVAL!
lagal56-2
2024. március 05. 07:37
Ezt a lator államot - u krajna - fel kell számolni! Rendkívül agresszív, kimondottan országokat és területeket akar megszállni, rabolni és fosztogatni! Nem kívánom az oroszokat mentegetni, de az un."ukrán" és az orosz mentalitás egy tőről fakad, hiszen azonos kultúrkörből erednek! A PÁNSZLÁVIZMUSból!
pandalala
2024. március 05. 07:20
"Ukrajna nem zárkózik el" aha, olyan "feltételeket" szabva eleve, ami miatt már a tárgyalások sem kezdődhetnek el .... ögyes ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!