Romániában is összevonják az EP-választást az önkormányzatival, de vannak furcsa dolgok is

2024. március 04. 12:52

Az RMDSZ tiltakozik, ami miatt egy sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi a rejtett pártváltást a romániai önkormányzat választások kapcsán.

2024. március 04. 12:52
null

Egy napon, június 9-én tartják Romániában az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat az Agerpres hírügynökség által szemlézett jogszabályjavaslat szerint – írja a kolozsvári Krónika.

A rendelet módosítja a helyhatósági választások törvényét. A tervezet szerint az európai parlamenti képviselőjelöltek a helyhatósági választásokon is indulhatnak és fordítva. 

 A választási időszak március 12-én kezdődik, és a választási eredmények Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított harmadik napon ér véget. E szerint azok a szavazókorú polgárok, akik a választások időpontja előtt kevesebb mint 60 nappal költöztek egy adott választókerületbe, csak az állandó lakhelyük szerinti településen gyakorolhatják választójogukat. 

 A június 9-én megválasztott helyi tanácsosok, megyei tanácsosok és polgármesterek mandátumának hitelesítése csak szeptember 27-én kezdődik, hogy a hivatalban lévő helyi választottak kitölthessék a négy évre szóló megbízatásukat. Ennek megfelelően az új összetételű helyi és megyei tanácsok a szeptember 27-ét követő 60 napon belül tartják alakuló ülésüket. A tervezet módosítja a közigazgatási törvénykönyvet is. E szerint a hivatalban lévő polgármesterek vagy megyei tanácselnökök pártváltás esetén nem veszítik el a mandátumukat, amennyiben a váltásra a választások előtt legalább 60 nappal kerül sor – írja a Krónika.

 

RMDSZ: Aggályos a pártváltásról szóló rész

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azzal kommentálta a lépést: az politikai érdekeknek rendeli alá a helyi közigazgatást, és alkotmányossági kételyeket vet fel az a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a koalíció készített elő, és amely a választások összevonását is szabályoz

Az RMDSZ közleménye rámutat: a tervezet szerint az átmeneti időszakban, vagyis június 9-étől őszig, amíg a régi választott polgármesterek, megyei tanácselnökök, megyei és helyi tanácsosok mandátuma tart, az önkormányzati vezetők szabadon iratkozhatnak át egyik pártból a másikba, és folytathatnák mandátumukat ősztől egy másik párt színeiben, amennyiben a választások során új mandátumot nyertek. 

Az RMDSZ nem támogatja ezt a tervezetet, és a parlamentben ellene szavazunk. Ha valaki más pártba akar átiratkozni, annak be kell azt jelentenie a választások előtt, így tisztességes a választópolgárral szemben, és vállalnia kell, hogy májustól októberig lemond a polgármesteri tisztségről – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

MTI/Kiss Gábor

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­ ­­­l­­­á­­­n­­y­­o­­k­­­ ­­v­á­­r­n­a­­­k­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
papalimapapa
2024. március 04. 13:21
Rendelettel törvényt módosítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!