Repül a Taurus, ki tudja, hol áll meg?

2024. március 05. 11:26

Mivel az USA nem ad át ilyen hatótávolságú rakétákat, Scholz kancellár vonakodik zöld jelzést adni.

2024. március 05. 11:26
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

„Ukrajna kifogy a katonákból és a lőszerből, ezért Kijevnek jószerivel már csak két látványos katonai eszköze maradt: az éppen következő »ellentámadásra« való felkészülés, amihez a nyugati támogatóktól lehet pénzt és fegyvert kérni, valamint az orosz katonai és közlekedési infrastruktúra elleni pontszerű támadások.

Utóbbihoz használják a britek és franciák által már korábban átadott Storm Shadow és Scalp cirkáló rakétákat, amelyek 250 kilométert tudnak megtenni. Scholz kancellár múlt héten még csak utalt arra, hogy a britek és franciák segítik az orosz célpontok adatainak rakétákba programozását, a Luftwaffe tisztek a most kiszivárogtatott beszélgetésben már ki is mondták, hogy a britek »a terepen vannak«, értsd, helyben segédkeznek az ukránoknak átadott rakéták működtetésénél. A brit védelmi miniszter, Ben Wallace, meg is jegyezte, hogy »Scholz kancellár a rossz férfi, a rossz munkakörben és a lehető legrosszabb időpontban«.

Mivel Kijev kezd kifogyni az eddig átadott rakétákból, növekszik a nyomás a németeken, hogy adják át az akár 500 kilométeres hatótávolságú Taurus rakétáikat az ukránoknak.

Mivel az USA nem ad át ilyen hatótávolságú rakétákat, Scholz kancellár vonakodik zöld jelzést adni.

Adja magát a tankoknál már »bevált« körkörös csere, németül Ringtausch: a németek a briteknek és franciáknak adják a saját Taurus rakétáikat, és utóbbiak további rakétákat adnak az ukránoknak, amelyeket azok már »úgyis« ismernek. A britek és franciák érthetően nem lelkesednek ezért, és közvetlen ukrajnai rakétaszállításra bíztatják a németeket. Kuleba ukrán külügyminiszter 2023 szeptemberi berlini látogatásán azt mondta, hogy »végül úgyis át fogjátok adni a Taurusokat!«.

A háborúpárti német politikusok már eddig is azzal érveltek, hogy »meg lehet oldani« a német rakéták működtetését, csak azt nem tették hozzá, amit a német tisztek most végigvettek: Németországi bázisról távvezérelnék a rakétákat, vagy autóval átküldik a céladatokat Lengyelországba, ahol átadják azokat az ukránoknak. A legkreatívabb megoldás az lett volna, hogy egy »Home Office«-ban lévő német katona gépéről »kalandoznának el« a céladatok Ukrajnába. Azt a lehetőséget is latolgatták, hogy német katonák Ukrajnában »figyelnének az ukránok válla fölött«, de ezt hamar elvetették, mondván, az már háborús részvétel lenne, ezért inkább csinálják ezt a britek, akiknek már »úgyis vannak embereik a terepen«.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: WOLFGANG RATTAY / REUTERS/POOL / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. március 07. 11:11
Ha Ben Wallace-nak ennyire nem tetszik Scholz és ennyire látványosat bakizik, lehet, hogy titkon a világháború megrendezését akarja megfúrni a kancellár.
julius68-2
2024. március 05. 22:46
Németország 5000 sisakkal kezdte, azt a Luftwaffe tisztek már a Barbarossa hadművelet 2.0 tervezgetik.
robogo72
2024. március 05. 17:14
A célpontotkat az USA jelöli ki műholdas megfigyelések és katonai tervezés alapján. A nagy pontosságú fegyvereket eddig az USA adta, most már a németek is adni fogják. Az ukránok mit csinálnak ? Megnyomják a gombot ? Mégcsak ez sem szükséges, símán meg lehet azt nyomni Lenglay-ben, Berlinben, vagy bárhol a Világon. Én legalábbis be tudom kapcsolni az itthoni öntözőrendszert vagy a robotporszívót. Addig baszakodnak, míg a ruszkik tényleg begurulnak
lhotx
2024. március 05. 17:07
Bérfarkasok a csalánosban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!