Petro Porosenko volt ukrán államfő Várhelyi Olivérhez fordult segítségért

2024. március 01. 06:27

A politikus szeretné felhívni az Európai Unió figyelmét arra, hogy az ukrán kormány súlyosan korlátozza az ellenzék működését.

2024. március 01. 06:27
European Economic Congress In Katowice, Poland

Petro Porosenko szerint az ukrán kormány erőteljesen diszkriminálja az ellenzéket, ami teljesen ellentétes az uniós integrációs normákkal. Az ukrán ellenzéki politikus az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar tagjának, Várhelyi Olivérnek a segítségét kérte abban, hogy hívja fel az Európai Unió figyelmét arra a diszkriminációra, ami jelenleg az ukrán ellenzéket sújtja – írta meg a Magyar Nemzet.

Porosenko többek között azt kifogásolja, hogy mondvacsinált okok miatt nem hagyhatja el az országot. Várhelyi Olivér az egyik közösségi média platformon megosztotta a levél tartalmát, hozzáfűzve, hogy egy működő demokráciában nem korlátozható az ellenzék

Az Európai Uniónak a demokratikus értékek és elvek őrének kellene maradnia Ukrajna tekintetében is, ami szerves része az uniós integrációs kritériumoknak. Az ukrán hatóságok nem tettek előrelépést a reformok terén, és a hatóságok visszaélnek a hadiállapottal és a háborúval, hogy politikai tisztogatást hajtsanak végre és elszigeteljék az ellenzéki erőket a nemzetközi közösségtől. Ilyen módon a hatóságok aláássák a politikai és parlamenti pluralizmus demokratikus normáit, ami nem egyeztethető össze Ukrajna kötelezettségvállalásaival

– írja a levélben Petro Porosenko.

A müncheni biztonsági konferencián való részvételemet február közepén a müncheni merényletveszély hamis alapjául szolgáló korábbi tiltás után tájékoztattak arról, hogy Ruszlan Stefancsuk, az ukrán Verhovna Rada elnöke előzetes döntést hozott arról, hogy nem ad engedélyt arra, hogy részt vegyek az Európai Néppárt márciusi, Bukarestben tartandó kongresszusán. Manfred Weber néppárti vezető személyes hívott meg, hogy a magas szintű hallgatóság előtt az ukrajnai helyzetről és az Európai Néppárt szerepéről beszéljek

– tette hozzá az ukrán ellenzéki politikus. 

Nem először fordult elő, hogy a volt ukrán elnököt nem engedték át a határon. Tavaly decemberben az ukrán parlament akkor is megtagadta a Porosenko kiutazásához szükséges engedélyét, amikor Lengyelországba szeretett volna eljutni, hogy ott megpróbálja oldani a határon kialakult feszültséget a gazdák között.

Várhelyi Olivér bejegyzését itt tekintheti meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Petro Porosenko / Getty images

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. március 01. 11:44
hol demokracia az a tragyadomb? meg valasztasok sincsenek
falcatus-2
2024. március 01. 11:39
"az ukrán Verhovna Rada elnöke előzetes döntést hozott arról, hogy nem ad engedélyt arra, hogy részt vegyek az Európai Néppárt márciusi, Bukarestben tartandó kongresszusán...." aki korpa közé keveredik megeszik a disznók
Lajoss
2024. március 01. 11:04
Oli nagyon befolyásos biztos. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
BCMVML
2024. március 01. 10:23
Provokáció. Holnapra kiderül, hogy Poros Jankó nem is írt neki ilyen levelet, és Olivér orosz ügynök és putyinpincsi, és ilyen levelek bemutatásával bomlasztjka az EU és Ukrajna megbonthatatlan és örök egységét, Az EP azonnal összeül és megtárgyalja, hogy azonnal le kell váltani Várhelyit, ha csak a szavatok 10%-a azt támogatja, megvonni Magyarország összes szavazati jogát, az elnökségről nem is beszélve! Plusz Magyarország fizesse vissza a 2004 óta kapott összes unijós támogatást, közvetlenóül Zeller számlájára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!