Kőkemény román videó mondja a románok szemébe, hogy nem dákok

2024. március 06. 13:37

Eddig több mint százötvenezren látták a román történelmi csatorna Erdéllyel foglalkozó ismeretterjesztő adását.

2024. március 06. 13:37
Románia, Román zászló

Nyitókép: Getty Images/Kutay Tanir

***

160 ezer megtekintés felett jár az Istorie pe șleau áttekintő videója, mely egészen komolyan veszi Erdély bemutatását, 2000 évvel visszautazva az időben, onnan indítva a történelmi tanmesét, hogy néhány százezer dák élhetett a mai Erdély területén, ahol leginkább különböző kis törzsek összekapcsolódása jelentette a közösséget. Mivel azonban a dákok szerettek borsot törni a Római Birodalom orra alá, a megtorlás sem maradhatott el, aminek folytán

Traianus császár, az egyik legsikeresebb birodalmi uralkodó ültette szét a rendetlenkedőket,

hogy latinul beszélő gyarmatosítók és légiók telepedjenek le a tartományban.

Mivel pedig az őslakosok kiszorultak, sőt teljes Itália mentén rabszolgasorba kerültek, bátor kijelentés volna az, hogy a mai románok a dákoktól származnak. 

Pláne, hogy utána még számos népcsoport próbálta kisajátítani a területet, így a Krisztus utáni kétszázas években a barbárok folyamatos támadásai miatt a rómaiak is visszavonulót fújtak, hogy a gótok, hunok és mások is megjelenjenek a Kárpát-medencében.

Később a bolgárok majd a magyarok tették tiszteletüket, mindeközben pedig úgy tűnik, hogy a románok a Balkánon alakultak ki a szlávokkal és dákorománokkal együtt létező, romanizált lakosságból. Majd 800 év után tömegesen vándoroltak Erdélybe, de hogy pontosan mikor, azt a mai napig nem tudni, maximum a bolgár cárság terjeszkedésének idejére tippelhetünk vagy 

mikor II. Baszileiosz bizánci császár elfoglalta Bulgáriát, ezzel nagymértékű kivándorlási hullámot okozva a térségben.

Ezt követően ugye az ezer esztendő után keresztény hitre tért Magyarország vette át az irányítást és uralkodott hosszú időn át, majd újra és újra a Kárpátokon, mígnem az 1900-as években végül elvesztettük a régiót. Persze az utolsó több mint ezer évvel és történéseivel jóformán minden magyar tisztában van, határon innen és túl, az Istorie pe șleau történelmi videója kifejezetten azért érdekes, mert kicsit mélyebb betekintést nyújt a román nemzet eredetébe és múltjába, szembe menve a korábbi teóriával, ami néhány évvel ezelőtt kapott szárnyra, ezzel némileg rendbe téve a félreértéseket és problémás feltételezéseket.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes történelmi áttekintés itt látható:

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. március 12. 02:30
Mar hogyne lennenek dakok! Ok az anyafarkas altal szoptatott ket roma-alapito testvere utodai, aki a himfarkas dakojan nevelkedett.
figyelő4322
2024. március 07. 01:54
Abban az egy kijelentésben nem értek egyet az íróval, hogy a dák származás mítosza csak néhány éves lenne. Habár inkább úgy hiszem, hogy csak rossz lehetett a megfogalmazás. A dák elméletet talán még a 18. sz. folyamán 'agyalta ki' egy Samuil Micu-Klein ki nevű ember, aki nem is volt oláh, hanem egy magyarul is beszélő német, talán szász lehetett? Eben nem vagyok biztos. Az biztos, hogy az elmélet nagy marhaság! A dákok veresége után római légiók ugyan letelepedtek Erdélyben, de a túlnyomó többségük nem beszélt latinul. Különböző provinciákból származtak, és azokban LEGFELJEBB egy kis számú értelmiségi beszélte csak a rómaiak nyelvét! Ezek a katonák pedig EGYÁLTALÁN nem voltak művelt emberek, hogy finoman fejezzem ki magam...
Kotucso
2024. március 06. 20:29
Egyébként egy román történész/nyelvész nemrég befejeződött kutatása szerint, a román nyelv az albánnal rokon. Onnan származnak ezek a retkek.
lacika-985
2024. március 06. 17:24
A bocskoros egy tolvaj nép - pont olyan mint az ukrán . Egyáltalán nem lehet, nem szabad megbizni bennük .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!