Katonakorú polgárok tömegei vágyják, hogy Ursula és Věra rendelkezzen, erre jönnek az alkoholszagú, mosdatlan emberek, és belebeszélnek a nagyok dolgába

2024. március 22. 15:10

Jaj, jaj, már megint három és fél millió Fidesz-szavazó akarja eldönteni, mi legyen Európában.

2024. március 22. 15:10
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: Olivier Hoslet/AFP)

Nyitott kapukat dönget a miniszterelnök. „Elfoglaljuk Brüsszelt” – mondja, mintha nem állna már ott állig felfegyverkezve „három és fél millió” Fidesz-szavazó, hogy könyörtelenül ellehetetlenítse a döntéshozatalt közel félmilliárd európai élet ügyében.

Emiatt kesereg legalábbis a 444 szerint Věra Jourová, balján a vele éjszakánként nem (hanem kizárólag nappal) csacsogó Donáth Annával:

nagyon egyenlőtlen, hogy 3 és fél millió Fidesz-szavazó blokkolja a 460 millió ember életéről szóló döntéseket biztonsági, külpolitikai kérdésekben”.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy a számok hogyan jöttek ki, az nem egészen világos, de nem is feltétlenül érdekes; figyelemreméltóbb azon tézis legmagasabb uniós szintekre emelkedése, miszerint

a Fidesz-KDNP suttyó szavazói a nagybetűs Megoldások kerékkötői.

„460 millió” ember várja epedve, hogy Jourováék (a 0 fő közvetlen választójukkal) döntést hozzanak az életéről, de jön az a maroknyi reakciós (köztük a 2022-ben a szavazófülke magányában valamiért mégiscsak Tóniékra szavazó és így az állítólagos három és fél milliónak bizonyosan részét képező Magyar Péterrel), és illetékes miniszterén keresztül konstruktívan tartózkodik az Európai Békekeretről szóló szavazásnál, kivonva magát az ukrajnai fegyverszállítás finanszírozása alól.

Katonakorú uniós polgárok tömegei vágyják, hogy Ursula és Věra rendelkezzen,

erre „jönnek az alkoholszagú, mosdatlan, rosszfogú, tudatlan emberek sorra”, és belebeszélnek a nagyok dolgába.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egy dolog, hogy ettől egyetlen más nemzet fiának sem kell lemondania a háború pénzeléséről, sőt, végszükség esetén valószínűleg bármely Fidesz-szavazó írásba adná, hogy az epiruszi nénik és a calabriai bácsik és utódaik kontójára annyi euró áramolhat Kijevbe, amennyit az Európai Bizottság alelnöke jónak lát; 

csakhogy ráadásul volnának itt bizonyos közvélemény-kutatások.

Egy elsősorban 7 uniós tagállamra kiterjedő decemberi felmérés szerint a megkérdezettek 21 százaléka tartja hatékonynak az Oroszország elleni szankciókat, 59 százalék nem; Franciaországban a szankciószkeptikusok többsége közel kétharmados.

Ukrajna uniós tagságát 40 százalék nem támogatja –

a „3,5 millió” magyar bugris ezzel kapcsolatos vonakodása tehát nagyjából 180 millió európai álláspontját tükrözi.

Arra a kérdésre, hogy „Támogassa-e az EU Ukrajnát fegyverek küldésével?”, EU-szerte átlagosan 55 százalék felelt igennel és 45 nemmel, az olló fokozatos zárulása mellett; a lengyelek a maguk 73 százalékával még mindig erősen felfelé húzzák az átlagot, míg az olaszoknál az igenek kisebbségben maradtak – ott 60 százalék nem küldene emberélet kioltására alkalmas eszközt.

Egy idén februárban közzétett másik felmérés keretében 12 tagállamban tették fel a kérdést, hogy támogassa-e Európa Ukrajnát az elfoglalt területeinek visszavételében, vagy inkább legyen azon, hogy Zelenszkijék béketárgyalásokat folytassanak. És mi lett az eredmény?

Átlagosan 41 százalék békepárti, míg 31 százalék támogatná a harcokat (a többiek nem tudták eldönteni).

A béke mellett a magyarokon kívül a görögök és az olaszok is 50 százalék feletti arányban foglaltak állást, de a románok és az osztrákok se maradnak le sokkal mögöttük. A harcok folytatásának egyetlen vizsgált országban sincs többsége – még Lengyelországban is csupán 47 százalék mondott rá határozott igent.

Aligha ármánykodnak tehát a Fidesz szavazói a többiek ellenében; már csak azért se, mert a Magyarország esetében mért 64 százalékos békepárti álláspont már önmagában meghaladja a kormánypártok szavazótáborának méretét.

Ugyanezen felmérés szerint az európaiak egytizede véli úgy, hogy Ukrajna meg fogja nyerni a háborút; duplaannyian számítanak orosz győzelemre, 37 százalék pedig kompromisszumos rendezésre tippel. Ukrajna győzelmét csak a lengyelek és a portugálok tartják valószínűbbnek, de esetükben is csak 17 százalék számít ilyen forgatókönyvre – az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos pedig erre azt sérelmezi, hogy

a Fidesz szavazói” aránytalanul felhúzzák a szemöldöküket von der Leyen „Ukrajnának győznie kell és győzni is fog” tartalmú mondatainak hallatán.

Pár hete mérték meg külön Franciaországban: ott 37 százalék szerint kell Moszkvát leküzdendő ellenségnek tekinteni, 51 százalék viszont szükséges rosszként kezelné és egyezkedne vele; bő egytizedük pedig egyenesen azt akarná, hogy Emmanuel Macron szövetségesként tekintsen Oroszországra. A katonák küldésével Macron szimpatizánsainak is csupán szűk többsége értene egyet; a 68,4 milliós ország minden más pártjának szavazói 51 és 89 százalék közötti arányban ellenzik, hogy nyugati csapatok lépjenek Ukrajna földjére.

De jaj, jaj, hárommillió magyar folyton blokkolgatja, hogy az legyen, amit a franciák többsége se akar.

Ugyanakkor az Európai Bizottság mindenkit megnyugtat: „Cél, hogy a vétót megtartsák, de csak a létfontosságú esetekre. Például a tagállamok stratégiai nemzeti érdekeiről szóló döntésekre”. Nem pedig a „460 millió ember életéről” (é-le-té-ről) szóló csip-csup kül- és biztonságpolitikai kérdésekre.

Jó, lehet, hogy mégis maradt még némi elfoglalnivaló abban a Brüsszelben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Szeressen téged a Magyar Péter!

Az ember, akinek egyesítenie kellene a kormány ellenében a nemzetet, eddig csak azzal nem veszett össze, aki nem jött vele szembe. Kohán Mátyás írása.

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­g­­­ö­s­­ ­­­l­á­­­n­­­y­­­o­­­k­­ ­­v­á­­­r­n­­­a­­­k­ ­­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Patika
2024. március 23. 05:06
Ursula Véra dó napot tervezget nekünk, úgy hogy maguk nem képesek rá... (gusztustalan vámp(ír)ok)
elfújta az ellenszél
2024. március 22. 22:11
Baerbock legalább nyíltan megmondta, hogy őt nem érdekli a választóinak a véleménye, ezek meg azt hazudják, hogy az agyatlanságukat támogatja mind az 500 millió uniós polgár. El kellett volna zavarni már rég vasvillával az egész demokráciagyilkos bagázst
FreeEurope
2024. március 22. 20:44
Értem én, de akkor miért nem mennek, ha annyira menni akarnak. Vagy erre csak másokat biztatnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!