Ha valóban Ukrajna a Nyugat nemzetbiztonságának az alapja, akkor miért csak most akarunk NATO csapatokat odaküldeni?

2024. március 05. 05:45

Miért nem fenyegettük meg Oroszországot egy globális atomháborúval az elején?

2024. március 05. 05:45
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Manapság újra hallani a Vietnámi háború primitív dominó-elméletének a reciklálását Ukrajnával kapcsolatban. Legtöbbször persze primitív dominó-elmék szájából. Ha Ukrajna elbukik, elbukik Európa, ha elbukik Európa, elbukik az Egyesült Államok és vele a nagy betűvel írt Nyugati Civilizáció. Tegyük fel, hogy mindez igaz, annak ellenére, hogy a tétel levezetését még sohasem volt alkalmam az első sorból végignézni. De ha ez igaz, akkor itt a bűnös hanyagság, a perelhető geopolitikai műhiba esete forog fenn.

Ha valóban Ukrajna képezi a Nyugat nemzetbiztonságának az alapját, akkor miért csak most akarunk NATO csapatokat odaküldeni homeopátiás adagolásban, kozák-riogatónak? Miért nem parkoltunk le 2022 újév napján több százezer nyugati katonát Ukrajna keleti határán? Miért nem fenyegettük meg Oroszországot egy globális atomháborúval amikor az első orosz katona ukrán földre lépett? Elvégre a Nyugati Civilizáció biztonságának az alapkövéről van szó.

Egy 2022-es cikkemben kielemeztem, hogy miért. Azért mert a globális geopolitikai erőegyensúly szempontjából Ukrajan sohasem rendelkezett semmilyen inherens fontossággal. Ez nem az en magánvéleményem, hanem az egymást követő amerikai elnökök látták így sakktáblát 1991-tól a jelenlegi háború kitöréséig. Ez alatt a közel egyharmad évszázad alatt csupán 11 olyan év volt amikor az elnökök éves Nemzetbiztonsági Stratégiai Tervében egyáltalan megjelent az Ukrajna szó. A 11-ből 7 alkalommal a szovjet utódállamok nukleáris és egyéb hagyatékával kapcsolatban 1993-2000 között.

Ha ezt a problémát kivesszük a csomagból, akkor Ukrajna geopolitikai fontossága az egymást követő amerikai elnökök szemében Burkina Fasso fontosságával kerül paritásba. Ne felejtsük el, hogy az SKS (a Sajnálatos Kelet-Európai Súrlódások) kezdetekor, Obama elnök még fegyvert sem volt hajlandó átadni Ukrajnának csak hálózsákokat, Matyó-babát és ostornyelet. Hogy hogyan lett, mintegy varázsütésre, a geopolitikai Hamupipőkéből először valalkozói aranybánya és közvetlenül ezután a Gyermetegek Kerszteshadjáratának az Új Jeruzsáleme, azzal majd máskor foglalkozunk.”

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­­g­­ö­­­s­ ­l­­á­n­­y­o­­k­­ ­v­­­á­­­r­n­a­­k­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
2024. március 06. 08:31 Szerkesztve
folyt. A globális atomháborúval történő nyugati fenyegetés elmaradása miatti számonkérés különösen visszatetsző itt, mert abszurd és komolytalan. Mégis, hogy képzeli Castel? (Sehogy, természetesen!) Ha elhangzott a fenyegetés és putyin mégis megteszi, amit megtett, a Nato elindítaná a világpusztító atomháborút? Vagy nem tenné (más változat nincs!), kiderülne a blöff, és a Nato hitele lemenne nullára? Miért, Castel? Miért...?
Gordon.
2024. március 06. 08:30
"Miért nem parkoltunk le 2022 újév napján több százezer nyugati katonát Ukrajna keleti határán? Miért nem fenyegettük meg Oroszországot egy globális atomháborúval amikor az első orosz katona ukrán földre lépett?" Hogy miért nem? Erre a válasz teljesen nyilvánvaló, amit Castel is pontosan tud. Azért nem, mert ez erősen, túl erősen megnövelte volna a Nato és Putyiniszán között egy nyílt összecsapás (és világháború) veszélyét, amit a NATO sem akkor, sem most nem akar kockáztatni. Ehhez még hozzá lehet tenni, hogy egy ilyen összecsapásra Európa országai nem voltak felkészülve. Amellett Castel azt is tudja, hogy Ukrajna nem volt Nato tag és az agresszió még nem történt meg, ilyen esetben pedig a védelmi szervezet alapokmánya szerint nem legitim a beavatkozás. Ha az agresszió megtörtént, a védelmi segítség már legitim. folyt. köv.
muszlim1970
2024. március 06. 06:23
Tökéletes írás!Szerintem azért mert jól tudták hogy Putyinnak esze ágában nincs megtámadni Európát!Nem is lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!