Forbes: Évekig is eltarthat, amíg pótolni tudják Ukrajnában az oroszok által kilőtt Patriot-rakétarendszereket

2024. március 11. 09:48

A gond az, hogy Kijevnek erre nincs költségvetése.

2024. március 11. 09:48
null

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

***

Jó napja volt volt annak az orosz drónkezelőnek, aki szombaton a kelet-ukrajnai Pokrovsk környékén bukkant rá egy ukrán konvojra, amelyben úgy tűnik, két Patriot-üteg is volt. Nem sokkal később az Iszkander-M komplexum egyik rakétája csapódott be ukrán eszközökbe, így szinte biztos, hogy a Patriot-rakétarendszerek, és kezelőszemélyzetük is odaveszett a Forbes szerint. 

Ez pedig két dolog miatt érinti meglehetősen érzékenyen az ukránokat. Az egyik: a Patriot-rakétákkal csak az elmúlt hónapban vagy egy tucat orosz vadászgépet likvidáltak az ukránok, így ezek a rakéták nélkülözhetetlennek bizonyulnak az ukrán légvédelemben. A gond az, hogy nem bővelkednek ellátmányban: a légierő irányítása alatt álló légvédelmi egységek mindössze három Patriot-üteggel rendelkeznek – valószínűleg radarokkal és négy-nyolc rakétaindítóval –, valamint négy tartalék rakétaindítóval. Ebből két üteg és két tartalék rakétaindító Németországból érkezett; az Egyesült Államok egy üteget adományozott; Hollandia két rakétaindítót adományozott.

A másik dolog, ami miatt az ukránoknak ez fájdalmas veszteség az az, hogy az amerikai Raytheon cég a Patriot-alkatrészek egyedüli gyártója. „Ukrajna vagy valamelyik szövetségese beállhatna a sorba, hogy  hordozórakétákat vásároljon az oroszok által most megsemmisített helyett, de ez a vásárlás hónapokig, ha nem évekig tarthat” – áll a cikkben.

A lap hangsúlyozta, hogy: új rakéták beszerzése dollármilliókba kerülne, ami azonban valószínűleg nem szerepel Kijev költségvetésében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:37
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­­­n­­­y­o­­k­ ­­­v­á­­­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Aerion
2024. április 04. 10:37
B_kanya Dehát, dehát GDP, meg tízszeres hadiköltségvetés, meg elfogyott orosz rakétaásók... :) -------- Semmi gond, majd a hadsereg 'transznemű' katonái két körömreszelés között megoldják. : )
Aerion
2024. április 04. 10:35
A nyugati moslék úgy képzelte a háborút, hogy ők lőnek, az ellenség menekül. Erre lett kiképezve a hadsereg, beleértve az amerikait is. A második világháború után csak ellenséggel szálltak szembe, akik 1) nem volt légierejük 2) nem volt haditengerészetük 3) nem volt támadó és védekező rakétarendszerük 4) nem volt hatékony tüzérségük 5) nem volt kiképzett hadseregük És hopp! Sorban araták a győzelmeket. Viszont, ahol megjelent valamiféle légierő, tüzérség, haderő, mint Koreában vagy Vietnámban, haderő, mint Afganisztánban, ott máris csődöt mondott a tudomány. De most a kezdetektől fogva egész más a helyzet. Itt olyan ellenség van, akinek 1) van légiereje 2) van haditengerészete 3) van támadó és védekező rakétarendszere 4) van hatékony tüzérsége 5) van elegendő élőereje És mellesleg, a világ első számú nukleáris fegyver-nagyhatalma. A 'legyőzhetetlen' partiotok repülnek az égbe. És a moslék csodálkozik. A moslék nem érti. A moslék fél. Hát, félhet is. : )
B_kanya
2024. április 04. 01:11
Dehát, dehát GDP, meg tízszeres hadiköltségvetés, meg elfogyott orosz rakétaásók... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!