Kitiltják a 14 éven aluliakat a közösségi médiából Floridában

2024. március 26. 19:30

Az állam kormányzója aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a 14 évnél fiatalabbak számára a közösségi médiához való csatlakozást.

2024. március 26. 19:30
null

Nyitókép: Rawpixel

***

Ron DeSantis, Florida kormányzója aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a 14 évnél fiatalabbak számára a közösségi médiához való csatlakozást, illetve szülői beleegyezéshez kötné a bármely ilyen jellegű platformon való részvételt – írja az NBC News.

A HB3 nevű törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy a közösségimédia-vállalatoknak törölniük kell a 14 év alattiak már meglévő fiókjait, az ezt elmulasztó cégeket pedig akár perelni is lehet, minden egyes jogsértés miatt ötvenezer dollárig terjedő kártérítéssel. A kiskorúaknak ezenkívül akár tízezer dollár kártérítést is meg lehetne ítélni.

Végső soron megpróbálunk segíteni a szülőknek eligazodni a gyereknevelés nagyon nehéz terepén, ezért nagyra értékelem a törvényjavaslat létrejöttébe befektetett munkát”

– mondta DeSantis a tervezet aláírási ceremóniáján.

A HB3, amely a tervek szerint 2025 januárjában lép hatályba, a közösségi média szabályozására irányuló egyéb erőfeszítésekkel párhuzamosan egyre nagyobb teret kap az Egyesült Államokban, 

mivel egyes szülők aggódnak amiatt, hogy a platformok nem tesznek eleget azért, hogy a gyerekeik biztonságban legyenek az interneten. 

Decemberben például több mint 200 szervezet levélben sürgette a szenátus többségi vezetőjét, Chuck Schumert, hogy írjon ki szavazást a Kids Online Safety Act (KOSA) törvényről, amelynek nyomán felelősségre vonhatóvá válnának az olyan alkalmazások és online platformok, amelyek a kiskorúak mentális egészségét negatívan befolyásoló tartalmakat kínálnak. Januárban pedig a TikTok, az X és a Meta vezérigazgatói tettek rá ígéretet, hogy „megerősítik a gyermekek biztonsága iránti elkötelezettségüket”.

Több olyan államot viszont, amelyek hasonló törvényeket hoztak a tinédzserek közösségimédia-használatának korlátozására (többek között Ohio és Arkansas), megtámadta a NetChoice LLC, azaz a közösségi médiaplatformok koalíciója, amelynek többek között a Meta, a Google és az X is tagja.

A floridai jogszabály eredeti verziója egyébként még szigorúbb lett volna, mert 16 éves korig tiltotta volna a közösségimédia-használatot, ez Ron DeSantis vétója után módosult úgy, hogy 14 éves és 16 éves kor között mindezt szülői hozzájáruláshoz kötik. A törvényt várhatóan jogi támadások is érik majd, mivel egyes állítások szerint sérti az első alkotmánykiegészítést.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­­s­ ­­l­­­á­­­n­y­o­k­­ ­v­á­­­r­n­a­k­­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Patika
2024. március 27. 06:27
No az nem is olyan rossz ötlet...hogy meg kell várniuk amíg benő a fejük lágya...
auditorium
2024. március 26. 19:43
Az elitiskolákban megtiltják az okostelefonok használatát, mert a diákok nem figyelnek az órákon, a pad alatt állandóan azt nézik (nem tudni mit), kötötten irni nem tudnak, a helyesirás is bizonytalan. Memorizálni nem képesek verseket, képleteket . Otthon bezárkóznak szobájukba, a szülőkkel minimális a társalgás, chattelnek nem tudni kivel késő estig. Sokszor álmatlanul forgolódnak ágyukban és másnap fáradtan indulnak iskolába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!