Floridában betilthatják a 16 év alattiaknak a közösségi média használatát

2024. február 23. 10:04

Amennyiben hatályba lép a törvényjavaslat, onnantól a közösségi oldalak felelőssége lesz a gyerekek regisztrálásának megakadályozása.

2024. február 23. 10:04

Elfogadta a floridai törvényhozás csütörtökön azt a törvényjavaslatot, mely a 16 éven alattiaknak megtiltja a közösségi média-használatot. A törvény hatályba lépéséhez a kormányzó aláírása szükséges.

A törvényjavaslat mellett Florida állam szenátusában 23-an szavaztak, 14-en pedig ellene. Ugyanazon a napon az állam képviselőházában is elfogadták, 108 igen és hét nem szavazattal. Az országszerte számos vitát kiváltó javaslat támogatói a közösségi oldalak fiatalokra gyakorolt káros hatásaival érveltek.

A javaslatot benyújtó republikánus szenátor, Erin Grall kiemelte, hogy olyan techcégekről van szó, melyek a gyerekek manipulálása érdekében függőséget okozó eszközöket is készek bevetni.

Több szenátor azonban úgy vélte, elsősorban a szülők, és nem a hatóságok dolga figyelemmel kísérni a gyerekek online tevékenységét, és a szülők beleszólási jogát hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Florida állam kormányzója, az ugyancsak republikánus Ron De Santis is.

A kormányzó – akinek egyébként még aláírásával hitelesítenie kell a törvényt, hogy hatályba lépjen – januárban már emlékeztetett, hogy több hasonló kezdeményezést a bíróságok már megakadályoztak.

A törvényjavaslat más ellenzői azt hangoztatták, hogy megsérti az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítését, mely a szólás- és sajtószabadságról rendelkezik.

Amennyiben hatályba lép, a közösségi oldalak felelőssége lesz a 16 éven aluliak regisztrálásának megakadályozása, valamint a már meglévő, 16 éven alattiak fiókjainak eltávolítása. A legtöbb közösségi oldal csak a 13 éven alattiak regisztrációját tiltja, ám ezt a szabályt világszerte nagyon sokan kijátsszák, mivel a regisztrációnál beírt adatokat gyakorlatilag senki nem ellenőrzi.

Tavaly a szövetségi bíróság megsemmisítette Arkansas állam azon törvényét, mely szülői engedélyhez kötötte volna a kiskorúak közösségimédia-használatát.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: IRIS VAN DEN BROEK / ANP MAG / ANP VIA AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 25. 22:38
A szólás és a sajtószabadság a felnőttekre vonatkozik, nem a gyerekekre. Nem alkotmánysértő a kiskorúak jogainak a korlátozása.
Akitlosz
2024. február 25. 22:36
A youtube személyi igazolványt kér a felnőttség ellenőrzéséhez. Pedig eleve tiltja a felnőtt tartalmakat. Szóval meg lehet oldani.
Töki
2024. február 24. 01:47
Nagyon helyes!!!!
Man-diner
2024. február 23. 18:02
Na végre. (bár magát a műfajt betilltani mégjobb lenne)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!