Európa a háború szélén – sosem látott mennyiségű fegyver áramlik a régióba

2024. március 12. 06:51

Az adatok magukért beszéltek: az európai fegyverimport 2019 és 2023 között megduplázódott az előző négy évhez képest.

2024. március 12. 06:51
Snipers' training on the frontline in eastern Ukraine

Nyitókép: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

***

Az Európába áramló gigantikus fegyverimport könnyen háborús helyzetbe sodorhatja a kontinenst, ugyanis az európai fegyverimport 2019 és 2023 között megduplázódott az előző négy évhez képest. Az Egyesült Államok a folyamat legnagyobb haszonélvezője, hiszen amerikai fegyvergyárak szállítják a megvásárolt haditechnikai eszközök 55%-át. Derült ki a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) friss elemzéséből – írta meg a Portfolio.

Nem véletlen, hogy Ukrajna lett az elmúlt időszak legnagyobb európai fegyverimportőre.

 A SIPRI adatai szerint az ukrán fegyverimport terén 6633%-os növekedést történt az elmúlt négy évben.

A SIPRI friss számokat közölt a világ fegyvervásárlásairól, összehasonlítva a 2019 és 2023 közötti időszakot a 2014 és 2018 közöttivel. Az európai országok közül csak néhány ország, például Olaszország, Észtország, Görögország, és Finnország, valamint Albánia és Montenegró, nem növelte fegyverbehozatalát. Oroszország, Grúzia és Azerbajdzsán keleten csökkentették fegyverimportjukat.

Az importált fegyverek mennyisége nem feltétlenül tükrözi az adott ország saját hadiipara által előállított fegyverek számát. Például Oroszország importja ugyan csökkent, de a saját hadiipara jelentős fejlődésen ment keresztül. 

Magyarország fegyverimportja a honvédelmi- és haderőfejlesztési programnak köszönhetően 747%-kal nőtt az elmúlt négy évben.

A SIPRI elemzése a világ legnagyobb fegyverexportőr országait is vizsgálja. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok áll a lista élén, 42%-os részesedéssel a világ teljes fegyverexportjából. Oroszország részesedése viszont jelentősen csökkent, most már csak 11%-át teszi ki a globális fegyverexportnak. Kína részesedése stabilizálódott 5,8%-on. Az elemzés szerint jelenleg a páncélozott járművek a legkeresettebbek a piacon, ezt követik a katonai repülőgépek, végül pedig a tüzérségi rendszerek.

A legnagyobb fegyverimportőr országok India, Szaúd-Arábia és Katar, 9,8%, 8,4% és 7,6%-os részesedéssel. Ukrajna a negyedik helyen áll a globális fegyverimport 4,9%-ával, jelentős növekedés a korábbi 0,1%-hoz képest.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. március 12. 15:02
"Európa a háború szélén – sosem látott mennyiségű fegyver áramlik a régióba" Az a "sosem látott mennyiség" töredéke az 1941-45 közti időszaknak, de még ki tudja mit hoz a jövő. Nem vagyok optimista.
oberennsinnen49
2024. március 12. 14:28
RasPutin 2024. március 12. 07:13 Te szánalmas gyökér te! Hát melyik zsidó biztatta fel az osztrák császárt, hogy annektálni kéne Bosznia-Hercegovinát? Megmondom, bár te is legalább annyira tisztában vagy vele. Az az erő, amelyik már akkor New Yorkban tervelte ki és szervezte a rablást, az uszítást a fennálló rend ellen, amely azt harsogta: "Az Osztrák-Magyar Monarchia a népek börtöne. Pusztítsd el!"
istvanpeter
2024. március 12. 13:27
Az eszeveszett háttérhatalmi maffiózók akár egy világháborút kirobbanthatnak, bár az atomfegyverek alkalmazása miatt még a saját életük sincsen biztonságban.
Pelso j.
2024. március 12. 09:10
A védelmi képesség fokozását a fidesz is szajkózta már párszor. Európa nincs a háború szélén, ez hazugság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!