Élelmiszersegélyt kaptak a gázaiak, találja ki, hogyan reagáltak

2024. március 06. 12:08

Légi úton érkezett az amerikai segítség, a BBC összeszedte a helyiek reakcióit – nem egészen azt, ami várható volt.

2024. március 06. 12:08
null

Nyitókép: Nicolas GARCIA / AFP

***

Az Egyesült Államok jelentése szerint kedden Jordániával együttműködve 36 ezer adag ételt dobtak le a levegőből a Gázai övezet északi részére – ez volt a második ilyen közös akció az elmúlt napokban, írja a BBC News.

A stratégia azonban komoly vitákat váltott ki, mivel a humanitárius szervezetek szerint így nem lehet kielégíteni a szükségleteket.

Az Izrael és a Hamász közötti háború alatt a segélyszállító teherautók az egyiptomi ellenőrzés alatt álló rafahi átkelőn és az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Shalom átkelőn keresztül jutottak be Gáza déli részére. 

A gázaiak reakciója

Az elmúlt hetekben több mint 20 légi segély-akciót hajtottak végre Gáza felett, de a lakosok szerint nem érnek célba a szállítmányok. 

Egy gázai lakos azt nyilatkozta a brit közszolgálati csatornának, hogy a keddi szállítmányban főleg hüvelyes termések (bab, borsó stb.) voltak, valamint női egészségügyi termékek. Egy másik férfi, Abu Youssef, azt mondta: mire odaért már elvitték a csomagokat.

„Több ezren látták, ahogy lehullanak a segélyek...  És amikor százak vagy ezrek várakoznak az ilyen területeken, csak körülbelül 10-20 embernek jut belőle, míg a többiek üres kézzel térnek haza. Sajnos ez a légi úton történő ledobási módszer nem a legmegfelelőbb módja a segélyek Gáza északi körzetébe való szállításának” – mondta egy gázai a BBC-nek.

„A légi segélyezés drága, véletlenszerű, és általában az az eredménye, hogy nem a megfelelő emberek kapják meg a segélyt”

– mondta Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára, az ENSZ korábbi segélyezési vezetője a BBC-nek, miután visszatért egy háromnapos gázai látogatásról.

A kamionos szállításokat viszont nehezíti a Hamász, és az is többször előfordult, hogy a gázaiak lerohanták a konvojokat, ezért februárban Világélelmezési Program (WFP) közölte, hogy felfüggeszti a szállításokat Gáza északi részére.

Amerikai ígéret

Biden elnök fogadkozott, hogy az Egyesült Államok „megkettőzi erőfeszítéseit a tengeri folyosó megnyitására és a szárazföldi szállítások kiterjesztésére.”

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője vasárnap azt mondta, hogy megkönnyítik a segélykonvojok és a légi szállítások bejutását Gáza északi részére:

„azt akarjuk, hogy a humanitárius segély eljusson a rászoruló gázai civilekhez”.

„Folytatjuk humanitárius erőfeszítéseink kiterjesztését a gázai civil lakosságra, miközben teljesítjük céljainkat, azaz kiszabadítjuk túszainkat a Hamásztól és felszabadítjuk Gázát a Hamász uralma alól” – tette hozzá.

Nyitókép: Nicolas GARCIA / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­ö­s­ ­l­­á­­­n­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­n­­­a­­­k­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
koronaszepe
2024. március 07. 06:48
Megették?
2024. március 07. 00:44 Szerkesztve
A cím undorító... Nem fogom fel, miért kell legyilkolni ezt a népet, mások érdekei miatt...hangsúlyozom, újra és újra: nemcsak a Hamas ...a kegyetlen terrorista, de, nagyobb szégyen, hogy egy állam is az: Izrael....tudja az egész világ...
Daemon6666
2024. március 06. 16:09
Ez mind nagyon szép és jó. Csak azt szeretném még tudni, hogy Szaúd-Arábia meg az Emírségek küldtek segélyt? Ha igen, akkor pontosan mennyit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!