Elbukott az újabb liberális alkotmányreform Írországban

2024. március 09. 20:42

Nem terjesztik ki a család fogalmát, és az anyákat sem törlik ki az alkotmány szövegéből.

2024. március 09. 20:42

Nyitókép: Natalia Campos/Getty Images

***

Elbukott az a népszavazási kezdeményezés, amely átírta volna az ír alkotmánynak a családról és a nők társadalmi szerepéről szóló passzusait – számolt be róla a The Guardian.  A szavazatszámláló központok szombati első eredményei azt mutatták, hogy jelentős többséggel nemmel szavaztak a népszavazáson.

A családügyi módosítás

a család fogalmának kiterjesztését javasolta

a házasságon alapuló kapcsolatról a „tartós kapcsolatokra”, például az élettársi kapcsolatban élő párokra és gyermekeikre. A gondozással kapcsolatos módosítás az „anya otthoni kötelezettségeire” való hivatkozást a „családtagok által nyújtott gondozás” elismerésére vonatkozó záradékkal javasolta felváltani.

„Egyértelmű, hogy a családügyi és a gondozással kapcsolatos népszavazás elbukott, a népszavazáson való részvétel tekintélyes részvétel mellett” – mondta Leo Varadkar, ír kormányfő, aki megígérte, hogy a kormány elfogja fogadni a végső eredményt.

A szavazás előestéjén Varadkar azt mondta, hogy a nem szavazat „visszalépés” lenne, amely rossz üzenetet közvetítene a nem házas pároknak, és fenntartaná a nőkkel kapcsolatos „nagyon régimódi nyelvezetet”. Az alkotmánymódosítás elutasítása nemcsak a kormány, hanem az ellenzéki pártok és érdekvédelmi csoportok számára is vereséget jelent, amelyek egységesen a módosítás melletti szavazást támogatták. A kormány a pénteken, a nemzetközi nőnap alkalmából tartott szavazást úgy harangozta be, mint lehetőséget arra, hogy

az 1937-es alkotmányba beágyazzák a befogadást és az egyenlőséget”.

A társadalmi változások miatt az alkotmányt már több alkalommal módosították. Egy 1995-ben tartott népszavazáson legalizálták a választók a válást, 2015-ben támogatták az azonos nemű párok házasságának lehetőségét, illetve 2018-ban a szavazók többsége hozzájárult az abortusz tilalmának eltörléséhez is.

A közvéleménykutatók szintén leszerepeltek, hiszen a felmérések többsége a voksolást megelőzően azt jósolta, hogy a népszavazáson az igenek kerülnek majd többségbe.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­­ ­l­­á­n­­­y­o­­k­­ ­v­á­­r­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
qasimodo
2024. március 10. 04:08
Ez is csak egy liberális mocsok kormány, amely népszavazásokkal fokozatosan leépíti a konzervatív-katolikus tradíciók utolsó maradványait is. Válás, azonos neműek házassága, abortusz. A mostaniak változtatások megszavazása pölö megszabadították volna a derék ír népet a "szexista nyelvezettől", és a házasságot, mint a család alapját, „tartós kapcsolatokkal” cserélnék fel, de nem határozták meg, mi a szart is jelent az ő olvasatukban a tartós kapcsolat. Csak sejtjük. De mit is várhatnánk egy olyan moslék főbuzitól, mint ez a Varadkár.
tavirozsa2
2024. március 10. 00:14
De jó dolguk van az íreknek... A "régimódi nyelvezettel" is tudnak pepecselni...🥳
westend
2024. március 09. 22:53
'visszalépés', hát persze Leo elvtárs. Az a helyzet hogy üzentek neked a választók - mint anno idehaza a böszmeferkónak - hogy elmész te a pi..ába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!