Bekérette Varsó az orosz nagykövetet, aki fittyet hányt a hívásra

2024. március 25. 16:47

Vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légteret.

2024. március 25. 16:47

Fotó: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

Bekérették hétfőn a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejevet, Oroszország nagykövetét az orosz cirkálórakéta előző napi légtérsértése miatt, a misszióvezető azonban nem érkezett meg a találkozóra – közölte sajtóértekezletén Pawel Wronski, a lengyel külügyi tárca szóvivője.

Varsó azt követően kérette be Andrejevet, hogy vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légtéret.

Miután a bekéretett nagykövet nem érkezett meg a varsói külügyminisztérium székházába,

az incidensre magyarázatot követelő diplomáciai jegyzéket más úton továbbítják a moszkvai külügyi tárcának – mondta el Wronski.

Rámutatott: a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény világosan megszabja a nagykövetek kötelességeit a befogadó országban.

„Azon gondolkodunk, a nagykövet úr teljesíti-e a moszkvai külügyminisztérium utasításait, és képes-e megfelelő módon képviselni az Oroszországi Föderáció érdekeit Varsóban” – fogalmazott a szóvivő.

A légtérsértés miatt vasárnap készültségbe helyezték a lengyel légierőt. A rakéta 39 másodpercig volt a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be.

Az eseményről Varsó tájékoztatta szövetségeseit. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfő reggel újságíróknak elmondta: Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is beszélni fog a történtekről.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban felidézte: az ukrajnai háború kitörése óta immár harmadszor hatolt be orosz rakéta a lengyel légtérbe.

(MTI)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. március 26. 07:40
Vicces, a hoholoknak azt is elnézték, hogy kétszer rájuk lőttek.
concrete
2024. március 26. 00:11
De kemény! Csak hát akkor mi dolga Varsóban? Majd ha rendőrök toloncolják ki Belaruszba, megsértődnek. (a moszkvai lengyel nagykövet nyugodtan hazamehet magától is)
Martell 2
2024. március 25. 22:03
Jól tette a nagykövet, le kell szarni ezeket a pofátlan lengyeleket.
masikhozzaszolo
2024. március 25. 20:13
Ez orosz előrelátás. /megsértette a lengyel légteret/ Most még éppen lengyel. Szerintem meg amerikai, most. Még..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!