BBC-kisokos: mit tudunk eddig a moszkvai terrortámadásról?

2024. március 25. 07:47

Mi történt, kik lehettek a támadók, hogy üzenget egymásnak Amerika és Oroszország?

2024. március 25. 07:47
Moszkvai terrortámadás, 2024 március 23.

A Moszkva külvárosában, a Kremltől 20 km-re lévő Crocus koncertteremben éppen a Piknik rockegyüttes koncertjét tartották volna, amikor péntek este nyolc után fegyveresek törtek be az előcsarnokba. A támadásokról a BBC szedte össze a tudnivalókat.

A támadásról készült videón legalább négy ember látszott, akik véletlenszerűen lövöldöztek, mielőtt bementek a koncertterembe, és ott tüzet nyitottak. A nézőtéren belül egy nő elmondta, hogy ő és más látogatók a színpad felé rohantak, amint észrevették, hogy lövések dördülnek. Egyszer csak tűz lobbant fel a csarnokban. A lángok később a homlokzatot is elborították, a hétemeletes épület két legfelső emeletén pedig üvegek robbantak ki. Az orosz hatóságok szerint a terroristák gyúlékony folyadékkal gyújtották fel a koncertterem helyiségeit, ahol nézők tartózkodtak, köztük sebesültek.

A helikopterek mintegy 160 tonna vizet dobtak le, de a tüzet csak 10 óra múlva sikerült megfékezni.

Mire a gyanúsítottak elmenekültek, több százan haltak meg és sérültek meg.

Egyes beszámolók szerint a támadás körülbelül 20 percig tartott.

  • Sokakat lelőttek, mások füstmérgezésben haltak meg. A Piknik zenekar tagjai sértetlenek maradtak.
  • A koncertre hatezren érkeztek a Crocusba.
  • Vasárnap délutánig legalább 137 halottról volt tudomása a hatóságoknak.
  • A legidősebb áldozat a hetvenes éveiben járt, és három gyermek is volt a halottak között.
  • Legalább további hatvan ember állapota súlyos.

Ezt is ajánljuk a témában

 

De kik lehettek a támadók?

Alexander Kinstejn orosz parlamenti képviselő szerint a támadók egy fehér Renault-val menekültek el. Elmondása szerint a rendőrség megpróbálta megállítani a járművet a Moszkvától mintegy 340 kilométerre fekvő Brjanszk régióban, és két embert sikerült letartóztatniuk, míg a többiek elmenekültek.

Mintegy 14 órával a lövöldözésről szóló első jelentések után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy 11 embert letartóztattak, köztük négy „közvetlenül érintettet”. A négy gyanúsítottat vasárnap egy moszkvai bíróság elé állították. A neveik: Dalerdzson Mirzojev, Szajdakrami Murodali Racsabalizoda, Sámsidin Fariduni és Muhammadsobir Fajzov. Mindannyiukat terrorcselekménnyel vádolták, és valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetést kapnak. Az orosz állami TASSZ hírügynökség szerint mind a négyen Tádzsikisztánból származnak.

Ki állhat a támadás mögött?

Az Iszlám Állam pénteken rövid közleményben közölte, hogy ő áll a támadás mögött. Szombaton közzétett fényképet is a négy támadóról, de mindegyikük álarcos. Az Iszlám Állam ezután felvételeket tett közzé a támadásról. Az egyik, a BBC által hitelesnek minősített videón az látható, amint az egyik fegyveres több emberre tüzet nyit. Az orosz hatóságok nem kommentálták az Iszlám Állam állítását.

Az Egyesült Államok közölte, hogy két hete figyelmeztette Moszkvát arra, hogy potenciális terrortámadások érhetik az orosz fővárost, főleg a nagyobb összejöveteket. Orosz tisztviselők viszont arra panaszkodtak, hogy az amerikai hírszerzés információiból hiányoztak a konkrét részletek.

Múlt héten Vlagyimir Putyin nyilatkozta, hogy szerint a nyugati megnyilatkozások hasonlítanak a megfélemlítésre és destabilizálásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Egyesült Államok kiemelte az Iszlám Állam-Khoraszanor IS-K nevű szárnyát, amely egy muszlim kalifátus létrehozására törekszik Afganisztán, Pakisztán, Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Irán területén. A New York Times idézte Colin Clarke-ot, egy New York-i terrorizmusellenes elemzőt, aki szerint az IS-K az elmúlt két évben „fixálódott” Oroszországra. Szerinte „azzal vádolja a Kremlt, hogy muszlim vér tapad a kezéhez, utalva Moszkva afganisztáni, csecsenföldi és szíriai beavatkozásaira”.

Míg az orosz hatóságok nem kommentálták az Iszlám Állam állításait, Putyin mondta, hogy a támadókat elfogták, amikor Ukrajnába próbáltak menekülni, az ukránok ugyanis biztosították számukra a menekülési útvonalat. Ukrajna visszautasította az orosz állításokat, mint „teljesen tarthatatlanokat és abszurdokat”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Master
2024. március 25. 12:57
A terroristákat nagyon durván megkínozták, egyik fazont annyira hogy tolókocsiban eszméletlenül tolták be a bíróságra. Egyik részem sajnálja őket, mert szerintem fel sem fogták mit tettek annyira buták. Ha igazak a hírek, telegram csatornán toborozták őket, úgy hogy tulajdonképpen azt sem tudják kinek dolgoztak, egy ilyenbe belemenni mennyire kell hülyének lenni?
sexykitty54kukacdobrevponthu
2024. március 25. 12:31
OK... Én az észt titkosszolgálat jelentését várom.Biztos nagyon érdekes 😁
antal-2
2024. március 25. 12:27
Hé, csicska magyarok! Egy kis történelem? Ki hozta létre, fegyverezte fel és pénzelte az ISIS-t? ... Fogadjunk, hogy nem megy!
antal-2
2024. március 25. 12:25
Mi történt, agyhalottak? Az USA által generált proxy-haborút pörgetik a yenkik. A CIA kitervelt egy terrortámadást amit az ukranoknak kellett kivitelezni, itt baszták el. Adtak egy ISIS kontaktot aki felbérelt 4 imbecillis agyhalottat embereket ölni. Kaptak lebutított fegyvereket, de inkább késeltek. Beépített emberek lezárták a kijáratokat és felgyújtották a tetőt. Putyin kiadta, hogy jó későn kell beavatkozni, és élve kell elfogni de csak a 4 kretént. Most majd lesz előadva, orosz, ukran, yenki történet. Ez a három nyert a terrorcselekményen. A kisemberek szoptak megint. Ilyen ez a proxy-haború. Hé, magyar csicskák? Mennyi a kenyér a háború óta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!