A szélsőjobboldahoz hasonlította az iszlamizmust a brit miniszterelnök

2024. március 04. 09:46

Zavaros beszédet tartott pénteken Rishi Sunak brit konzervatív kormányfő.

2024. március 04. 09:46
Rishi Sunak brit konzervatív kormányfő

„Vezetésnek kell lennie, nem pedig kegyeskedésnek vagy megbékélésnek”mondta pénteki beszéde végén Rishi Sunak brit miniszterelnök, amelyben arról beszélt, hogy képtelen vezetni, ha a baloldalnak kell kegyeskednie, és megbékíti a növekvő megosztottság erőit.

A miniszterelnök George Galloway rochdale-i parlamenti képviselővé választása után szólalt fel, amit „több mint riasztónak” nevezett.

Galloway azt állította, hogy ő képviseli Palesztinát a választásokon, korábbi Munkáspárti kollégái rovására, akik idővel megvonták támogatásukat hivatalos jelöltjüktől, Azhar Alitól, miután napvilágot látott egy felvétel, amelyen antiszemita megjegyzéseket tett. Galloway a muszlim szavazatokra utazott körzetében.

Beszédében Sunak azon is sajnálkozott, hogy a Hamász terroristái által izraeli állampolgárok ellen október 7-én elkövetett támadás óta Nagy-Britanniában „megdöbbentő mértékben nőtt a szélsőséges bomlasztás és a bűnözés”. Azt mondta, hogy az ezt követő konfliktust „egy megosztó, gyűlöletkeltő ideológiai menetrend előmozdítására” használták fel Nagy-Britanniában, utalva a palesztinai tüntetésekre.

A közvéleménykutatások szerint a konzervatívok szénája meglehetősen rosszul áll a szigetországban.

Sunak az iszlamistákat a szélsőjobboldalhoz hasonlította.

Milyen szélsőjobboldali csoportok? – tette fel a kérdést Paul Embery író, hozzátéve: a brit szélsőjobb soha nem volt még ilyen impotens. William Clouston, a Szociáldemokrata Párt vezetője szerint Sunak képtelen megállni, hogy pusztán az iszlamizmust nevezze meg problémának, és hamis egyenlőségjelet tesz az iszlamizmus és a szélsőjobb közé.

A European Conservative megjegyzi, hogy Sunak nem foglalkozott a bevándorlás problémájával. Pedig a miniszterelnök még azt is hangsúlyozta, hogy „Nagy-Britannia nem lehet olyan ország, ahol polarizált táborokba süllyedünk, ahol egyes közösségek párhuzamos életet élnek”.

Rafe Heydel-Mankoo történész és műsorvezető azzal viccelődött, hogy Sunak beszéde talán keményen hangzik egyesek számára a mainstream médiában, de ez csak azért van így, mert „ők még csak most ébrednek rá az összeegyeztethetetlen kultúrákból érkező tömeges bevándorlás szörnyű valóságára, és továbbra is fájdalmasan naivak”.

Ben Harris-Quinney, a kis konzervatív Bow Group agytröszt elnöke 

a beszéd annyit jelent, hogy új korlátozások jönnek a szólásszabadságra nézve.

Például Sunak mondott olyat, hogy a brit politikai rendszerrel szembeni undor nem igazolhatja „a gyűlölet bármilyen fajtáját”, és a kormány mostantól „követelni fogja, hogy az egyetemek állítsák le a szélsőséges tevékenységet az egyetemen”.

A European Conservative szerint miután a Konzervatív Párt vezetője többször is kudarcot vallott a saját bevándorláspolitikai céljainak teljesítésében, ennek ellenére azzal zárta beszédét, hogy lépni fognak annak megakadályozása érdekében, hogy olyanok lépjenek be az országba, akik aláássák annak értékrendjét. A lap szerint azonban bevándorlásügyben a választók már sem a konzervatívoknak, sem a Munkáspártnak nem hisznek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: James Manning / POOL / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. március 04. 17:09
Elég nagy szégyen UK-ra nézve, hogy egy pakisztáni miniszterelnökük van!
Beszélgető
2024. március 04. 16:29
Ideje, hogy a sumák tűzparancsot adjon az utcán bandázó feka, arab, lmnopq szörnyekre. Minden rendőr boldogan teljesítené...
Uztu
2024. március 04. 16:01
Akkora konzervatívok mint a fidesz
Johogy
2024. március 04. 14:15
Csakugyan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!