Agyonverné a konzervatívokat a brit Munkáspárt egy mostani választáson

2024. január 01. 08:09

Elégedetlenek a britek, többek között a Brexittel is.

2024. január 01. 08:09
Rishi Sunak brit konzervatív kormányfő

A Portfolio arról ír, hogy nagy-britanniai választókerületek többsége Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök helyett Sir Keir Starmert, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét szeretné a kormányfői tisztségben látni egy évzáró felmérés szerint. Mint kiderül, a felmérést a Focaldata közvéleménykutató végezte a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap és a Best for Britain nevű EU-párti kampánycsoport megbízásából, pontosan 10 006 választó bevonásával.

Hangsúlyozzák: 

a britek nagy többsége negatívnak tartja az EU-tagság megszűnéséből, vagyis a Brexitből eredő hatásokat. 

A 632 nagy-britanniai választókörzet közül 390-ben többségben vannak azok, akik szerint Sir Keir Starmer lenne a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki tisztségre, írják. Hozzáteszik: Rishi Sunak kormányfő csak 29 választókerültben népszerűbb mint a Munkáspárt vezetője.

Meghökkentő, hogy Starmer támogatottsága még Sunak választókörzetében is meghaladja néhány százalékponttal a miniszterelnökét.

Összességében a választók 35 százaléka szavazna a jelenlegi legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra, a 2010 óta kormányzó konzervatívok pedig a voksok 19 százalékát szereznék meg, ha most tartanák a 2024-ben esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokat. Ebből a brit választási rendszerben az következik, hogy 

„ha a választásokon ezek az arányok érvényesülnek, a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratna”,

írják.

Nyitófotó: Paul ELLIS / POOL / AFP

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 01. 19:00 Szerkesztve
Itt is egy huxit kellene hogy éhen dögöljenek az uradalmi közmunkások..😅😅
GrumpyGerald
2024. január 01. 12:20 Szerkesztve
35 meg 19 = azt jelenti, a britttteknek gyakorlatilag csak a fele lenne képes szavazni. Jó kis állapotban van a demokráciájuk, meg a társadalmuk, nem mondom... A brexit jócskán elmúlt, nem értem egy amúgy is széttöredező EU mellett ez már miért téma? Egy szemetesben lévő rég lerágott csont helyett.
Proxima Centauri
2024. január 01. 11:00
Ha van Brüsszel, az is rossz, ha nincs Brüsszel, asse jó. A frank kafiroknak az isten se tud kedvükre tenni.
Savoiard
2024. január 01. 10:39
Évek óta eldőlt már, hogy a toryk buknak, majd jön a Munkáspárt és a további zöld-vörös ámokfutás. Most először lesz jó Európának a brexit, addig amíg normális fehér vezetése nem lesz egyszer valaha ennek az országnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!