A nők jogait féltik a „szélsőjobbtól" a Politicón

2024. március 08. 17:29

A legnagyobb európai nőjogi lobbiszervezet nem szeretné, ha a jobboldali frakciók előretörnének az EP-választáson, mert ezek az erők szűkíteni akarják az abortuszhoz való hozzáférést, illetve az LMBTQ-jogokat.

2024. március 08. 17:29
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Nők napján a legnagyobb európai nőjogi lobbiszervezet, a European Women’s Lobby (EWL) politikai és kampánymenedzsere fejtette ki a véleményét az európai parlamenti választás kampányában a voksolás nőket érintő tétjéről. Mint Jéromine Andolfatto elmondja, semmi jó nem várható, ha a két jobboldali frakció, az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) előretör a szavazás eredményeképpen: 

veszélybe kerülnek a nők jogai, 

hiszen a csoportokhoz tartozó tagpártok saját hazáikban minden elkövettek, hogy visszanyessenek olyan jogokat, mint az abortuszhoz való hozzáférés, a diszkrimináció tilalma vagy a nemek közötti egyenlőség biztosítása. 

A Politico írása szerint a „szélsőjobboldali populisták” az elmúlt években élesen támadták a woke ideológiát.

Lengyelországban a már leköszönt Jog és Igazságosság párt 2020-ban olyan törvényt hozott, amely az esetek többségében betiltotta az abortuszt, Magyarországon pedig Orbán Viktor kormány kötelezővé tette az abortuszra készülő terhes nők számára, hogy hallgassák meg magzatuk szívverését. Az olasz kormánykoalíció kevesebb pénzt ad a nemi indíttatású erőszak leküzdésére létrehozott kormányzati programoknak, a spanyol Vox párt pedig az irányítása alatt álló önkormányzatoknál megszüntette a gender-ügyekkel foglalkozó osztályokat.

Az uniós portálnak nyilatkozó szakértő, Gabriele Abels, a Tübingeni Egyetem összehasonlító politikával és európai integrációval foglalkozó professzora szerint 

egy jobboldali fordulat esetén a nők jogainak támogatása visszaszorulna az EP-ben, 

ennek következtében pedig a gender-ügyi projektek finanszírozása is megcsappanna. 

Az uniós lap emlékeztet: az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság komoly eredményeket ért el a nemek közötti egyenlőség és a férfi-női fizetések közötti kiegyenlítés érdekében, így egy jobboldali fordulat jelentős előrelépéseket tenne semmissé.

Javult az elmúlt években a nők európai politikában való képviselete, 

2023-ban a tagállami parlamentek képviselőinek csupán egyharmada volt nő - ez az arány 1999-ben még 22 százalék volt -, 

míg az Európai Parlamentben már kiegyenlítettebb az arány: a képviselők 40 százaléka nő.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. március 08. 21:15
A nők sem akarnak LMNOPQ jogokat, mert miért akarnának. A nők sem hibbantak.
OneiroNauta
2024. március 08. 20:19
Gondolom a migránsnegyedekben is ilyen bátran védik és hirdetik a női jogokat... Vagy ott minden rendben?
julius68-2
2024. március 08. 20:08
European Women’s Lobby (EWL) a legnagyobb európai nőjogi lobbiszervezet mélyen kussol a több EU-s országban tapasztalható gyermeklányok nemi szervének csonkításáról és a gyermeklányok férjhez adásáról, pedig mind a kettő büntetendő. Undorító, hogy ezzel viszont nem mernek foglalkozni a műmájerek.
macskusz-4
2024. március 08. 19:33
A JOG váltotta a tekintélyt. Ahol már tekintély nincs, se hagyomány, ott van A JOG . Azzal aztán káoszt csinál Lucifer. A legfaszább a Pofázási jog. Azzal mindent be lehet dönteni. De, hogy ki is haljon a nyugati majom, kapott abortuszjogot is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!