Zelenszkij szerint Macron eszkalációs kezdeményezése „jót tesz az egész világnak”

2024. február 28. 19:21

Az ukrán elnök üdvözölte Macron kijelentését a nyugati országok szárazföldi erőinek esetleges Ukrajnába küldéséről.

2024. február 28. 19:21

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Emmanuel Macron francia államfőnek a nyugati országok szárazföldi erőinek esetleges Ukrajnába küldésével kapcsolatos elképzelését kommentálva kijelentette, hogy a világ vezetőinek minden olyan kezdeményezése, amely Ukrajnát az orosz agresszió visszaszorításában kívánja megerősíteni, jót tesz az egész világnak.

Ezt az ukrán államfő az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón mondta szerdán Tiranában. Zelenszkij előrebocsátotta, hogy nem volt ott azon a tanácskozáson, amelyen Macron kifejtette elképzeléseit, de úgy tudja, 

azt mondta a francia elnök, hogy beszélni fog bizonyos új ötletekről Ukrajna megerősítésére, és megosztja az információkat, amikor – várhatóan március közepén – megérkezik Ukrajnába.

Ha a világ bármely kezdeményezése megerősíti Ukrajnát, az az egész világnak jó” – szögezte le Zelenszkij. Megjegyezte, hogy korábban hasznos találkozója volt Macronnal, amelyen számos kezdeményezés szóba került arról, miként lehetne megerősíteni Ukrajnát a harctéren. Az elnök szerint most alapvetően az a fontos, hogy 

a partnerországok teljesítsék a korábban megkötött megállapodások szerint azoknak a fegyvereknek és lőszereknek a leszállítását Ukrajnába, amelyek küldésével késlekednek.

Túl kell élnünk, és Ukrajna számára a túlélés azt jelenti, hogy nagyon konkrét döntések születnek” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem oszthat meg a közvéleménnyel bizonyos információkat, mint például azt, mennyi tüzérségi fegyvert és 155 milliméter kaliberű lőszert kap az említett megállapodások szerint Ukrajna.

Emmanuel Macron francia elnök kedden jelentette ki, hogy nincs ugyan konszenzus nyugati szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről, mindazonáltal ezt nem lehet kizárni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

(MTI)

Nyitókép: Christian Liewig - Corbis

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. március 07. 18:51
Jaj, de cuki ez a drogos stöpszli náci kobold: nekem is a világháború a vágyam...
Nasi12
2024. február 28. 23:10
Tudjuk. A világ már zelenszkij. Mekkora szerencsénk van vele. Mennyivel jobb vele mint nélküle volt. Az egész világnak. De főleg a szegény ukránoknak.
Csigorin
2024. február 28. 22:23
kùrva anyadat gyilkos bohoc! elpusztitottad az orszagod, de vinned vele a vilagot is!
angolpuska
2024. február 28. 21:29
Zselé, háborús bűnös vagy és készülj Hágába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!