Zelenszkij kifakadt: „Rendkívül súlyos a helyzet”

2024. február 20. 05:50

Az oroszok maximálisan összpontosítják tartalékaikat, míg az ukránoknak történő fegyverszállítás elakadt.

2024. február 20. 05:50
ZELENSZKIJ, Volodimir

Oroszország kihasználja az Ukrajnának szánt segélyek késését, miközben „rendkívül súlyos” helyzet alakult ki azokban a térségekben, ahol az orosz csapatok erőiket összpontosítják – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután látogatást tett a frontvonal északkeleti, kupjanszki szektorában. 

„Rendkívül súlyos helyzet alakult ki a frontvonal több pontján, 

pontosan ott, ahol az orosz csapatok maximálisan összpontosítják tartalékaikat” – mondta.  

 „Kihasználják az Ukrajnának szánt segélyekben beállt késedelmet és ez egy nagyon kényes dolog” – 

hangsúlyozta az ukrán vezető a többi között tüzérségi lőszerek, frontvonalbeli légvédelmi eszközök és nagy hatótávolságú fegyverek hiányát

 említve. Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus végül jóvá fogja hagyni azt segélycsomagot, amely egyebek között 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajna katonai támogatására.   

Kanada védelmi minisztere, Bill Blair hétfőn közölte, hogy az észak-amerikai ország több mint 800 darab SkyRanger R70 típusú drónt adományoz Ukrajnának több mint 95 millió kanadai dollár (25 milliárd forint) értékben. Blair hozzátette, hogy az adományt abból a félmilliárd kanadai dolláros katonai támogatásból fedezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök tavaly jelentett be kijevi látogatása során.   

2022 februárja óta Kanada több mint 9,7 milliárd kanadai dollár segélyt utalt ki Ukrajnának,

 amiből 2,4 milliárd kanadai dollár katonai támogatás az ottawai védelmi tárca összesítése szerint. Kanada legutóbb a NATO február 14-i brüsszeli találkozóján jelentett be több mint 60 millió kanadai dolláros támogatást a kijevi vezetésnek.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2024. február 20. 18:24
Fegyvert és szankciókat ígértek a felbujtók Ukrajnának. Eddig tartott ki. Semmi se tart örökké. Az Ukránok azt hiszik nekik valami is jár, mert ők a biztoságukat vitték a közös vállalkozásba. Ez a vállalkozás tönkre ment. Van ez így, ha az ember üzletel és nem jól tervez.
pipa89
2024. február 20. 14:54
Az adjon neked fegyvert a népirtáshoz, akinek hét anyja van!
MaBaker
2024. február 20. 10:37
Minden forrást jóvá fognak hagyni az ukránoknak, csak cirkusz ami most megy a kongresszusban. Tele van a republikánus párt is háborús héjákkal. Az oroszokat kicsalogatják a sáncok mögül, aztán megkapják a mégnagyobb hatótávolságú rakétákat is és méretes emberveszteség után még a Krím-et is lebombázzák. Aztán kérdés az eszkaláció. Valószínűleg így néz ki a B terv Washingtonban.
krisztoforo48-2
2024. február 20. 09:27
Be kellett volna tartani a Minszk-i egyezményt és nem lenne baj!Ebben nem csak Te vagy a bűnös,hanem a német kancellár és a francia elnök is.A tömeggyilkosságért ugyanúgy felelősek vagytok férgek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!