Ukrajna: a győzelem távolabb van, mint valaha

2024. február 24. 15:15

Az egy dolog, hogy az újságok mit írnak.

2024. február 24. 15:15
Demkó Attila
Demkó Attila
Index

„Ukrajna 2022-ben és 2023-ban sem állt olyan jól, Oroszország pedig olyan rosszul ebben a háborúban, mint ahogy azt a nyugati média bemutatta. Magam azok közé tartoztam, akik mind szakmai fórumokon, mind a médiában igyekeztem erre felhívni a figyelmet. Arra, hogy Oroszországnak vannak, lesznek szövetségesei, hogy képes a tanulásra, és arra, hogy minél tovább tart a háború, Ukrajna jövője annál inkább kérdéses.

Ukrajnán egyáltalán nem segített a várakozások vágyvezérelt gondolkodáson alapuló megnövelése. Az egy dolog, hogy az újságok mit írnak, de hogy vezető nyugati politikusok is elhitték, főleg Európában, hogy Oroszország majd kártyavárként összeomlik, több mint problematikus.

Ukrajna az elmúlt két évben erőn felül, jól védekezett, messze nem annyi nyugati (főleg amerikai) támogatással, amit kaphatott volna. Ezt senki sem tagadhatja el az ukránoktól. Az oroszok alulteljesítettek, részben mert lebecsülték az ukrán hazaszeretet mozgósító erejét, részben mert a haderejük gyengébb volt annál, mint amit a vezetés képzelt, és jelentős részben a nyugati fegyverzeti, gazdasági és hírszerzési támogatás miatt. Ha a legjelentősebb faktorokat nézzük, az első és az utolsó emelkedik ki. Ha az ukrán nemzet nem áll ellen ennyire erősen, vagy jelentősen kevesebb segítséget kap, még a nem túl nagy és nem túl modern orosz inváziós erő is győzött volna már.

2024-re azonban mind a három faktor tekintetében negatív változás állt be Ukrajna számára.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BENOIT DOPPAGNE / BELGA MAG / Belga via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2024. február 25. 14:10
"Ukrajna: a győzelem távolabb van, mint valaha" Ki az a hülye, aki egy percig is elhitte, hogy Ukrajna győzhet?
tapir32
2024. február 25. 13:22
Átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek, az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapdából a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út.
zsocc44
2024. február 25. 10:03
Aha, azért idejében váltott köpönyeget Demkó úr! Eddig arról szólt minden megnyilvánulása => xar, gyenge, elavult oroszok! 1-2 millió embert veszítettek, gyalogsági ásóval hadonásznak a kiképzetlen, vodka mámorban a II VH. veteránok! Az ukranok mar Vlagyivosztok alatt állnak! Már csak pár Challenger 2, Leopard, Abrams és Moszkva sírva könyörög a kapitulációért. Erre mit olvashatunk? Amiről a józanabbak 2 éve beszélnek, Ukrajna győzelme nem valószínűtlen, hanem lehetetlen. De szerencsére Demkó úr, mindig is ezt mondta! Csak egy baj van Demkó úr, az internet nem felejt! Csak egy kis keresgélés, máris ott van n+1 “szakértői elemzés” öntől, éppen az ellenkezőjéről!
remi
2024. február 24. 21:06
Ami várható: a hoholok egy hatalmas , közel 1000 kilométeres védvonalat építenek a tavaly körberöhögött szurovikin-vonal mintájára, ezt nyilván tartani fogják tudni, valószínűleg könnyen, ezenkívül rengeteg nagy hatótávolságú drónt fognak kapni a fejlettnyugattól ruszki hátországi célpontokat támadni és valószínűleg a nátónak lesz még pár próbálkozása a ruszkik ellen (ezekről nem feltétlenül fogunk tudomást szerezni). Meg még a jó ég tudja. Annyi majdnem biztos, hogy ebben az évben egyik fél se fog kimerülni, a hoholokhoz dől a pénz és a fegyver, ember meg még bőven van, ha nem lenne nem tudnának folyton ellentámadásokat indítani minden frontszakaszon és nem tudnának folyamatosan nagy létszámú és jól felszerelt csapatokat átcsoportosítani a sürgősebb irányokba mert jelenleg még tudnak. Addig meg majd jönnek a hírek X meg Y falu el, oda-vissza, stb. foglalásáról. Idén nem valószínű, hogy eldőlne ez a háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!