Tízezres tüntetések kezdődtek Finnországban a kormány tervezett reformjai miatt

2024. február 02. 06:20

Közel 300 ezer ember vonult azt utcára a kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt.

2024. február 02. 06:20
Labor unions strike against law change in Finland

A kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt nagyszabású sztrájk kezdődött csütörtökön Finnországban. A demonstráció melletti munkabeszüntetés komoly fennakadásokat okozott a mindennapi életben - közölte a YLE finn közszolgálati rádió. Sajtóértesülések szerint közel 300 ezer ember vett részt a péntekig tartó tiltakozó akcióban – írta meg a Portfolio.

A kétnapos sztrájk érintette többek között a postát, nagy iparvállalatokat is. Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, emellett a légiközlekedés is akadozott.

A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy csütörtökön és pénteken a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kell törölniük. 

A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 ezer fős tömeg tüntetett.

Az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Antti Lindtman azzal vádolta meg a kormányt a megmozduláson, hogy továbbra sem hallgat a követelésekre, bár – mint mondta – a tüntetők igényei egyáltalán nem túlzóak. 

Finn szakszervezetek azért indították el a többnapos tiltakozást, mert a Petteri Orpo-féle konzervatív kormányának elfogadhatatlannak tartják a reformterveit. Azok végrehajtása szerintük gyengítené a munkavállalói jogokat és a társadalombiztosítási juttatásokat is csökkentené.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Alessandro Rampazzo/Anadolu via Getty Images

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. február 02. 11:38
Örvendjenek az EU-, NATO-tagságnak, az minden pénzt megér!
flesh ripper
2024. február 02. 09:45
A világ hajlamos elfeledkezni a finnekről. Pedig a finnek is léteznek és ott tapogatóznak az északi ködben. Ami nem semmi! Másrészt, a finnek?????
letsgobrandon-2
2024. február 02. 09:24
bezzegnyugaton már mindenki vergődik a boldogságtól ... kösz EU ! :DDDD
chief Bromden
2024. február 02. 08:10
Tízezres tüntetések kezdődtek Finnországban a kormány tervezett reformjai miatt. Benyújtották a számlát. A kottával együtt. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!